- Una din cele mai mari amenințări pentru Wall Street este îmbătrânirea populației.
- Piețele bursiere riscă să sufere din cauza schimbărilor demografice și politice.
- Baby Boomers vând masiv activele, iar generația următoare nu cumpără pe măsură.
- Țările care cumpără active americane se confruntă și ele cu îmbătrânirea populației.
- Puterea politică se mută către Mileniali și Gen Z, care au alte priorități economice.
Wall Street se confruntă cu o provocare mai mare decât dobânzile, datoriile sau instabilitatea politică – anume îmbătrânirea populației. Pe măsură ce tot mai mulți baby boomers ies la pensie și încep să vândă active, nu există destui tineri investitori care să le cumpere. Efectele riscă să fie globale și de durată, nu doar pe Wall Street.
Advertisment
Este plauzibilă „teoria prăbușirii demografice”?
Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale: „Nu. Dacă vă uitați la Coreea de Sud, vai de mine, ei sunt la o rată de natalitate de 0,7. Îngrozitor. Mai sunt Vaticanul – cred că e mai jos, e la 0,6, ceva de genul ăsta. Oricum, toată lumea este sub rata naturală. Nu mai face nimeni copii. Nu mai face nici Africa.
Dacă nu mai cumpără baby boomers, care au crescut și, să știți, s-au îmbogățit, investit în acțiuni, eu nu cred… Generația voastră, Z, millennials, sunteți avizi de investiții, vă place, încă n-ați dat de gust 100%, dar o să fiți cumpărători net. Sunt convins că o să vă dați seama că vreți să ieșiți la pensie mai repede, o să vreți să aveți o viață mai bună, să nu mai aveți boss. Care este soluția cea mai bună, decât să investești masiv – nu doar în cryptoactive, ci și burse? Sunt convins că, dacă nu o veți face, o va face investitorul instituțional.
Recomandări
Așa că nu vă fie teamă că nu vă rămâne, pentru că oricum nu mai sunt IPO-uri. Bursa americană și bursa europeană, și asta românească, nu mai sunt ca altă dată, ca în anii ’80, unde era exuberanța aceea excepțională a acțiunilor, îmbogățirilor, produselor noi, ideilor – multe dintre ele false, excepționale.
Acum suntem în lumea nebună a inteligenței artificiale și investițiile sunt accesibile. Poți să copiezi portofoliile celor mai de succes analiști – și știți despre ce site-uri vorbesc – așa că nu aveți niciun motiv ca toate economiile voastre să nu fie integral alocate într-un fond de pensii, obligațiuni și acțiuni, în cadrul lor – tehnologie sau crypto, tot ce vă doriți.
Așa că nu mi-e teamă pentru generația voastră și am observat că nu există niciun fel de diferență între fete și băieți: sunt la fel de predispuse la risc, la curiozitate intelectuală și la finanțe. Așa că eu prevăd că lucrurile nu vor fi dificile decât demografic.
Dacă veniți să mă întrebați pe partea cealaltă, nu știu ce se întâmplă acum – este o fundamentală, tectonică modificare de relație. Trebuie să facem 2,1 copii per cuplu, ca să păstrăm rata de natalitate și să creștem. Nu se mai întâmplă aproape nicăieri. Nici în Africa, cu câteva excepții – Nigeria este țara de mare excepție. În rest, în lumea civilizată… România, știți că este la un absolut modest și coboară dramatic: 1,7, 1,6, 1,3 – asta este natalitatea per cuplu. Nu numai că nu ne mai căsătorim, dar nu mai facem nici copii, sau dacă ne căsătorim, facem un singur copil.
Complicat din punctul ăsta de vedere. Vor trebui politici deștepte, care să mai susțină natalitatea. Dar investițional, nu-mi e nicio teamă că voi veți prelua batonul investițional de la părinții voștri, de la baby boomers, și veți dori să o duceți mai bine și mai repede – și asta vă va mâna din spate. Dar, atenție: trebuie să fiți bine pregătiți și învățați, cu ochii pe emisiunile voastre și pe cursurile noastre. Pentru că nu te poți îmbogăți chiar peste noapte, iar această Fata Morgana te poate foarte ușor înșela.
O iei sistematic, înveți, îți construiești, îți edifici averea personală în timp, cu niște recururi, ți-o construiești – și vei ajunge să fii foarte mulțumit. Nimic nu este mai interesant și mai plăcut decât să vezi, cu munca ta și cu disciplina ta intelectuală, și cu avariția ta pentru informație, pe care o dobândești pe net, o copiezi de la alții, să vezi când începi să faci bani – sau să pierzi mai puțin decât credeai. Nu speculativ și nu trading neapărat.
Citește și
- Kremlinul reacționează la criticile lui Trump la adresa lui Putin: „Suferă de supraîncărcare emoțională”
- Hamas acceptă propunerea SUA privind armistițiul în Gaza
- ZF: Banca Naţională a efectuat luni o operaţiune repo cu băncile comerciale prin care a injectat 13,5 mld. lei în piaţa interbancară, pentru a asigura lichidităţile în tot sistemul
Partenerii noștri