• Economia zonei euro se îndreaptă spre o recuperare puternică, spun analiștii
  • Reintrarea zonei euro în recesiune în T1 este considerată ultimul atac al crizei
  • Pe plan local, FMI prognozează o creștere de 6% pentru 2021

Problemele economice s-au ținut lanț după zona euro, care a înregistrat o nouă scădere economică în acest început de an. Reintrarea zonei euro în recesiune în primul trimestru este considerată ultimul atac al crizei asupra economiei.

Potrivit Ziarului Financiar, țări precum Germania, Italia şi Spania, dar cu excepţia Franţei, au înregistrat scăderi ale PIB-ului în primul trimestru.

Pe plan local, FMI prognozează o creștere de 6% pentru 2021. Banca Mondială prezice un avans al economiei românești de 4,3% pentru anul acesta, nivel similar cu pariul guvernului pe care a construit bugetul pe 2021.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Ultimele analize care se fac în lume arată o notă mai optimistă decât acum o lună sau acum două luni de zile. Se pare că revenirea va fi mai rapidă, cu mai puțină durere decât ne-am închipuit. Ce ar trebui să fie subliniat este efortul care s-a făcut pentru infuzia de bani în economie”, a spus economistul Mircea Coșea.

În comparație, PIB-ul SUA a urcat cu 1,6% în primul trimestru, chiar dacă economia a fost puternic lovită de pandemia COVID-19 sau de fosta administrație Trump. Acum, însă, campania de vaccinare este mult mai avansată decât în Europa.

60% dintre americani sunt deja imunizați cu cel puțin o doză.

„Mai sunt însă foarte multe pericole. Pericolele țin de faptul că asistăm la o deglobalizare ca să zic așa. Poate cuvântul e prea dur, dar totuși trebuie să-l avem în vedere. Și anume politica pe care a impus-o adiministrația Trump prin așa numitul război comercial cu China a avut efecte negative asupra întregii lumi. Covidul a accentuat și mai mult aceste efecte”, a adăugat Mircea Coșea.