- Școala Gimnazială Perișani este partener al proiectului și contribuie cu resurse umane (profesori coordonatori).
- Activitățile includ susținerea a două ateliere în care elevii vor deprinde tehnici de interviu.
- Proiectul Povești din bătrâni se bazează pe adevărul că o comunitate de oameni nu poate trăi fără povești, fără un bagaj oral sau scris.
Scopul proiectului Povești din bătrâni, implementat de Business Teorema și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, este mobilizarea elevilor din comuna Perișani (cu satele Băiașu, Mlăceni, Perișani, Podeni, Poiana, Pripoare, Spinu și Surdoiu) în păstrarea unei arhive cu povești și amintiri ale bunicilor și străbunicilor lor. Școala Gimnazială Perișani este partener al proiectului și contribuie cu resurse umane (profesori coordonatori) la buna desfășurare a activităților.
Advertisment
Activitățile proiectului sunt: susținerea a două ateliere, pe durata a 4 zile (25, 26 mai și 1, 2 iunie), de către scriitorii Tudor Călin Zarojanu și Marian Coman. Elevii participanți vor deprinde tehnici de interviu, cunoștințe de redactare a unui text jurnalistic, structuri narative, stil și prezentare a unor personaje și evenimente. Elevii vor primi apoi un reportofon și vor înregistra, pe perioada vacanței de vară, povești și amintiri ale bunicilor sau altor seniori din comunitate. Elevii vor transcrie poveștile culese, le vor edita sub îndrumarea unor profesori coordonatori de la Școala Perișani, apoi le vor preda celor doi scriitori, care vor lua deciziile finale cu privire la forma, stilul și ordinea textelor, înainte de publicare.
Produsul final este o antologia Povești din bătrâni, care își propune să surprindă istoria locurilor și felul în care comunitatea s-a adaptat la regimuri de viață diferite, impuse de schimbările istorice. În comuna Perișani trăiesc încă bătrâni care erau preșcolari la sfârșitul războiului și au trecut prin comunism, revoluție și adaptarea la democrație, fără să părăsească Țara Loviștei. Au rămas între munți și au păstrat ritmul de viețuire pe care l-au învățat de la bătrânii lor: creșterea oilor și vitelor, fânul, culesul prunelor.
Recomandări
De la o vreme, progresul tehnologic a schimbat radical unele mecanisme de viețuire. Ciobanii au astăzi telefon inteligent, asfaltul urcă până în ultimul sau de pe munte, iar multe din mâncărurile, hainele sau alte obiecte care se făceau în casă acum se cumpără de la super-marketul din sat. Mai mult, obiceiurile și tradițiile comunității sunt tot mai rar păstrate de tineri, de la colindele de sărbători până la munca de peste vară, când încă se mai făcea clacă prin vecini. Acum, tinerii preferă tot mai des orașul.
Proiectul Povești din bătrâni se bazează pe adevărul că o comunitate de oameni nu poate trăi fără povești, fără un bagaj oral sau scris de amintiri și interpretări ale vieții, într-un interval istoric. De aceea, Business Teorema și Școala Gimnazială Perișani colaborează în cadrul acestui proiect pentru a recupera și arhiva un tezaur valoros de amintiri din Țara Loviștei, pe care comunitatea locală îl va putea citi la sfârșit de toamnă, adunat în paginile unei cărți scrise de proprii nepoți.
Proiectul poate fi urmărit pe pagina de Facebook Business Teorema și pe site-ul https://www.businessteorema.eu/. Contact: Ada Popescu – manager de proiect; ada@businessteorema.eu; office@businessteorema.eu.
Proiectul Povești din bătrâni este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, în sesiunea II/2024. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Citește și
- STUDIU. Banii investiți în experimente te scapă de singurătate și izolare. Cum influențează materialismul conexiunile sociale
- EXCLUSIV: Plănuiau revenirea la Putere. Generalul (r.) Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului șef operativ al SRI, Florian Coldea: „E sfârșit de epocă. 2-3 luni mai strângeți din dinți. După aia știm cu cine vorbești: ministru, secretar de stat, e altă treabă. Credeți-mă! După ce se termină alegerile și se reface structura, osatura statului, trebuie să o luăm fix de la zero și avem un mare handicap, pentru că venim: „A! Păi voi ați fost cu… ăialalții!”.
- Viktor Orban consideră că mandatul de arestare al lui Netanyahu este inacceptabil. De ce nu poate fi arestat Premierul israelian pe teritoriul Ungariei