• Mediul înconjurător ar fi mult mai sănătos dacă nu am avea miliardari, potrivit unor studii.
  • Un raport publicat de organizația caritabilă internațională Oxfam a arătat că investițiile a 125 de miliardari din întreaga lume emit în total 393 de milioane de tone de CO2 în fiecare an.
  • În prezent, în lume există aproximativ 2.668 de miliardari, potrivit Forbes, astfel încât cifrele ar fi probabil mult mai mari dacă raportul ar avea acces și la datele lor de investiții.

Mediul înconjurător ar fi mult mai sănătos dacă nu am avea miliardari, potrivit unor studii. Un raport publicat la 6 noiembrie de organizația caritabilă internațională Oxfam a arătat că investițiile a 125 de miliardari din întreaga lume emit în total 393 de milioane de tone de CO2 în fiecare an. Astfel, fiecare dintre miliardari este de aproximativ un milion de ori mai poluant decât 90% din omenire, emițând în medie aproximativ 3 milioane de tone de CO2 pe persoană, față de 2,76 tone de CO2 pe persoană obișnuită.

În prezent, în lume există aproximativ 2.668 de miliardari, potrivit Forbes, astfel încât cifrele ar fi probabil mult mai mari dacă raportul ar avea acces și la datele lor de investiții. Cei 125 de miliardari studiați în raport investesc în total 2.400 de miliarde de dolari în 183 de companii din industrii poluante, cum ar fi combustibilii fosili și cimentul. De asemenea, studiul a constatat că doar un singur miliardar din eșantionul de 125 avea investiții într-o companie de energie regenerabilă.

Aceste calcule iau în considerare doar impactul poluant al investițiilor miliardarilor, dar nu și emisiile de dioxid de carbon generate de viața lor privată, adesea luxoasă. Tot ceea ce ține de miliardari este dăunător pentru mediu”, a declarat pentru Newsweek, Beatriz Barros, cercetător în domeniul genului și al justiției de mediu la Universitatea Indiana și un evaluator extern al raportului.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Stilul de viață al miliardarilor este incredibil de intensiv în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon și, conform cercetării noastre, transportul a fost cea mai dăunătoare activitate. Iahturi, avioane private, elicoptere și mai multe mașini. În cadrul acestora, iahturile și avioanele private sunt elementele care, proporțional, emit mai mult CO2 și sunt cele mai inutile – se poate zbura cu avionul comercial cu o fracțiune din CO2/km, iar iahturile sunt luxul gratuit suprem”.

Deci, ce s-ar întâmpla dacă în lume nu ar exista nici un miliardar?

Impactul global ar fi imens. Miliardarii exercită o influență considerabilă asupra economiilor și piețelor și, până în prezent, au blocat lumea într-un viitor cu emisii ridicate de carbon prin investițiile în aceste industrii poluante”, a declarat pentru Newsweek Asfhaq Khalfan, director pentru justiție climatică la Oxfam.

Distribuția emisiilor de carbon în cadrul societății și, prin urmare, responsabilitatea pentru distrugerea climei, este incredibil de inegală. În eșantionul nostru, am constatat că doar 125 de miliardari sunt responsabili pentru tot atâtea emisii de CO2 cât întreaga țară Franța”.

Populația Franței în 2021 era de 67,5 milioane de locuitori. Emisiile de gaze cu efect de seră sunt direct legate de creșterea temperaturilor globale și de schimbările climatice care rezultă în întreaga lume. CO2, metanul și protoxidul de azot, precum și o serie de alte gaze eliberate la nivel industrial, rețin căldura în atmosfera Pământului. Acest lucru perturbă apoi modelele meteorologice și duce la creșterea ratei evenimentelor meteorologice extreme, precum și la secete și foamete în regiunile mai aride. Aceste gaze sunt eliberate în principal prin arderea combustibililor fosili pentru a genera electricitate sau pentru a alimenta autovehiculele, dar și de către industriile de creștere a animalelor, de îngrășăminte, de construcții, de modă și de tehnologie.

A scăpa de emisiile de CO2 a 2.668 de miliardari ar fi mult mai important decât a scăpa de emisiile de CO2 a 2.668 de persoane obișnuite. Cu toții trebuie să facem mai mult pentru a ne reduce emisiile de CO2, inclusiv miliardarii. În prezent, aceștia par să creadă că, din cauza bogăției și a statutului lor, aceste eforturi nu li se aplică”, a declarat Barros.

O soluție reală la emisiile disproporționate ale miliardarilor, sugerată de Barros, este carbon-shaming”.Comportamentul lor disproporționat de intensivitate a emisiilor de carbon trebuie să înceteze”, a spus ea. Trebuie să continuăm să atragem atenția asupra acestei probleme; oamenii trebuie să fie informați și să își arate nemulțumirea. Opinia publică ar trebui să condamne aceste comportamente, vizând astfel reputația miliardarilor.”

Acest lucru a început să se întâmple într-o oarecare măsură, celebrități precum Kardashians și Taylor Swift fiind atenționate pentru numărul excesiv de călătorii cu avioane private pe care le fac și pentru alte demersuri frivole și costisitoare pentru mediu.

O altă linie de acțiune este prin impozitare”, a spus Barros. Impozitarea mai adecvată a averii miliardarilor ar putea reduce acumularea excesivă de avere care le permite miliardarilor să dețină mai multe avioane private și iahturi de 500 de metri, de exemplu. În plus, ar genera fonduri pe care guvernele le-ar putea aplica în soluții ecologice, cum ar fi extinderea infrastructurii de transport public.” Impozitarea averilor miliardarilor și a investițiilor acestora în industriile poluante ar permite strângerea unor sume uriașe de bani pentru a-i ajuta pe cei mai săraci oameni și țări să facă față dezastrului climatic, a declarat Khalfan.

Nu ne putem îndeplini obiectivele Acordului de la Paris fără schimbări radicale din partea corporațiilor și a miliardarilor – iar în prezent acțiunile lor sunt departe, foarte departe de ceea ce este necesar pentru a opri dezastrul climatic catastrofal. Avem nevoie de politici care să acorde prioritate justiției climatice prin intermediul unei taxe pe avere și investiții, a unei mai mari transparențe și raportări și a unor obiective climatice bazate pe știință”, a spus el.

Cu toate acestea, nu doar miliardarii și celebritățile trebuie să fie reglementate pentru a crea un impact real asupra climei, deoarece corporațiile din industriile poluante sunt, de asemenea, responsabile pentru cantități uriașe de emisii de carbon. Trebuie să îndemnăm guvernele să instituie reglementări și politici care să oblige corporațiile să urmărească și să raporteze emisiile lor și să stabilească obiective climatice bazate pe știință, cu o foaie de parcurs clară – atât pe termen scurt, cât și pe termen lung – pentru reducerea emisiilor”, a declarat Khalfan.

Acest lucru ar trebui făcut în același timp cu asigurarea unei tranziții corecte de la economia extractivă, cu emisii intensive de dioxid de carbon, prin asigurarea mijloacelor de trai viitoare ale lucrătorilor și ale comunităților afectate.”