Aproape jumătate din dosarele deschise în timpul epidemiei de COVID-19 au fost clasate

Militari participa alaturi de politisti la controlul documentelor conducatorilor auto, ca urmare a decretarii carantinei la nivel national, in vedrea limitarii raspandirii imbolnavirilor cu coronavirus, miercuri 25 martie 2020, in Timisoara. SEBASTIAN TATARU / MEDIAFAX FOTO

Printre motivele clasarii se numără şi acela că persoanele din dosar nu i-ar fi infectat pe cei cu care au intrat în contact, aşa cum prevede legea.

În 51 de dosare a fost deja începută urmărirea penală pentru 66 de suspecţi, iar 16 dosare au fost trimise în judecată (5 cu acorduri de recunoaştere a vinovăţiei). Fostul ofiţer MAI, care a fost internat la spitalul Gerota şi a infectat mai multe persoane, nu a fost incă pus sub acuzare.

Încă de la debutul crizei COVID-19, Gabriela Scutea, procuror general al României, a spus că „dispoziţiile legale privind zădărnicirea combaterii bolilor au o condiţie: dacă aceasta a avut ca urmare răspândirea bolii”.

Avocatul Cristian Ene a explicat, pentru MEDIAFAX: „Dacă din probe rezultă săvârşirea unei fapte penale, (procurorii, n.r.) trec la identificarea persoanei sau persoanelor ce sunt suspectate cum că ar fi putut comite acea faptă. Clasarea cauzelor este o normalitate mai ales în etapa <in rem>, cât timp nu sunt probe ce să contureze altă soluţie. Numărul cauzelor clasate nu este mare în raport cu numărul persoanelor ce s-au îmbolnăvit şi ulterior tratat”.

Exit mobile version