• Autoritățile din Bulgaria au reținut șapte persoane în legătură cu un camion abandonat în care au fost găsite moarte 18 persoane despre care se crede că ar fi migranți, a anunțat poliția.
  • Cadavrele au fost descoperite vineri într-un compartiment secret sub o încărcătură de cherestea din camionul abandonat pe o autostradă, nu departe de capitala Bulgariei, Sofia.
  • Borislav Sarafov, directorul Serviciului Național de Investigații din Bulgaria, a confirmat că toate victimele au murit sufocate.

Șapte persoane au fost arestate în Bulgaria la o zi după ce cadavrele a 18 imigranți afgani au fost găsite într-un camion abandonat în apropierea satului Lokorsko din afara capitalei Sofia, au declarat autoritățile potrivit presei internațională.

Atanas Ilkov, directorul Direcției Principale a Poliției Naționale, a declarat că trei persoane au fost arestate pe 17 februarie în zona Sofia, în timp ce proprietarul camionului a fost reținut la Burgas, în aceeași zi.

Alte trei persoane au fost reținute ulterior în Burgas, Kableshkovo și Karnobat, a informat presa bulgară, citând surse. Adjunctul procurorului general Borislav Sarafov a declarat într-un briefing de presă din 18 februarie că acesta este „un alt transport de migranți” efectuat de un grup de crimă organizată.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

El a adăugat că gruparea criminală făcea cel puțin două astfel de transporturi pe lună, dar de data aceasta „din lăcomie pur umană” au încărcat prea mulți oameni în camion.

„În cazurile anterioare, au fost încărcate între 25 și 35. Pentru acest camion, 52 de persoane erau prea multe”, a spus procurorul, invocând o anchetă comună a Ministerului de Interne bulgar și a Parchetului.

Ministerul de Interne a declarat că camionul transporta aproximativ 52 de migranți și că supraviețuitorii – unii în stare extrem de proastă – au fost duși la trei spitale din Sofia pentru tratament de urgență.

„Au suferit din cauza lipsei de oxigen, hainele lor sunt umede, îngheață și, evident, nu au mâncat de zile întregi” , a spus ministrul Sănătății Assen Medzhidiev.

Camionul a fost abandonat de-a lungul unei autostrăzi de lângă Sofia, iar șoferul a fugit, potrivit MAI. Este posibil ca oamenii să fi fost ascunși într-un adăpost construit sub o încărcătură de cherestea.

Bulgaria, o țară balcanică de 7 milioane de locuitori și cel mai sărac membru al Uniunii Europene, se află pe o rută importantă pentru migranții din Orientul Mijlociu și Afganistan care încearcă să intre în Europa dinspre Turcia. Foarte puțini intenționează să rămână, majoritatea folosind Bulgaria ca un coridor de tranzit în drumul lor spre vest.

Bulgaria a ridicat un gard de sârmă ghimpată de-a lungul celor 259 km de graniță cu Turcia, dar, cu ajutorul traficanților locali, mulți migranți reușesc în continuare să intre.