• Unii experți văd în aceste descoperiri făcute de guvernul egiptean o modalitate de a atrage mai mulți turiști.
  • Sfinxul din calcar, cu fața zâmbitoare și două gropițe”, l-ar reprezenta pe împăratul roman Claudius.
  • Artefactele au fost găsite în interiorul unui mormânt cu două niveluri din templul din Dendera.

Arheologii au descoperit o statuie asemănătoare unui sfinx și rămășițele unui sanctuar într-un templu antic din sudul Egiptului, anunță Ministerul Antichităților. Artefactele au fost găsite în apropierea Templului Hathor, unul dintre cele mai bine conservate situri antice din Egipt. Se crede că sfinxul din calcar, cu fața zâmbitoare și două gropițe”, îl reprezintă pe împăratul roman Claudius.

Este mult mai mic decât faimosul Sfinx din Piramidele din Giza, care are o înălțime de 20 m. Artefactele au fost găsite în interiorul unui mormânt cu două niveluri din templul din Dendera, în provincia Qena, la 450 km la sud de capitala Cairo.

Împăratul Claudius, căruia arheologii cred că îi aparțin trăsăturile zâmbitoare ale statuii, a extins dominația romană în Africa de Nord între anii 41 și 54 d.Hr. Arheologii vor studia marcajele de pe lespedea de piatră, care ar putea dezvălui mai multe informații despre identitatea statuii, a declarat ministerul.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Alături de sfinxul frumos și precis sculptat”, arheologii au mai găsit o lespede de piatră din epoca romană cu inscripții demotice și hieroglifice. Sanctuarul din calcar include o platformă cu două straturi și un bazin din cărămidă de lut din epoca bizantină.

Unii experți văd în aceste descoperiri făcute de guvernul egiptean o modalitate de a atrage mai mulți turiști, pentru a-și revigora industria turismului pe fondul unei crize economice severe în Egipt.