• Prima atestare documentară a Bucureștiului este datată 20 septembrie 1459.
  • Este vorba despre un oficiu domnesc emis de curtea lui Vlad Țepeș.
  • Actul recunoaște orașului de pe Dâmbovița rolul strategic din zonă.

Astăzi sărbătorești ziua Bucureștilor. Este o sărbătoare legată de o poveste, de Vlad Țepeș și de istorie.

Răzvan Țupa, autorul short-ului citEști la Aleph News, îți propune o lectură specială a evenimentului:

Ai un oraș când ai ce să citești legat de el, dacă vrei. Iar Bucureștii au domeniul lor special în istoria literară. Și în cea românească dar și în cea internațională. De aceea îți propun să facem drumul invers, de la zilele noastre la hrisovul semnat de Vlad Țepeș care marchează prima atestare documentară a orașului de pe Dâmbovița. Uite, tocmai a apărut o carte în care portughezul António Lobo Antunes vorbește și despre vizita lui la festivalul de poezie din București, în care spune că aici se întâmplă lucruri importante și admiră faptul că Muzeul Literaturii de aici are un festival a cărui imagine este o sculptură care îl înfățișează pe unul dintre cei mai faimoși scriitori din țara sa, Fernado Pessoa. Avem acest aer de pod de la un capăt la celalalt al Europei”.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE

Sărbătorirea zilei Bucureștiului pe 20 septembrie e legată de un text, fie el și legal. Hrisovul scris în slavonă în 1495 recunoaște dreptul de proprietate pentru boieri precum Andrei, Iova și Drag în cetatea București. Și încă un boier al cărui nume nu a fost încă descifrat în text.

În 2023, m-am întâlnit cu alt scriitor portughez la Festivalul de Poezie București și am tot vorbit despre felul în care seamănă românii și portughezii ca manifestare în public. José Luís Peixoto îmi spune că el crede că specific și pentru unii și pentru ceilalți e modul în care îmbrățișăm influențele din afară. Ni le declarăm ale noastre dar știm că le-am împrumutat”, explică Răzvan Țupa.

Orașul are și un Dicționar de locuri literare bucureștene” semnat de Corina Ciocârlie și Andreea Răsuceanu, la Humanitas, în 2019.

Citește și: