- În fiecare an pe data de 31 august celebrezi Ziua Limbii Române.
- Ziua Limbii Române a fost aleasă în onoarea marelui poet Mihai Eminescu.
- Limba română evoluează din limba latină vulgară vorbită în provincia romană Dacia.
Mult e dulce şi frumoasă / Limba ce-o vorbim / Altă limbă-armonioasă / Ca ea nu găsim, spunea scriitorul Gheorghe Sion. Pentru Eminescu, limba română era muzică. Pentru Fănuș Neagu, distanţa dintre inimă şi umbra ei. Pentru noi toți, e limba noastră. Cea în care am rostit primele cuvinte și cea în care am spus prima dată te iubesc. Pentru străinii care ne vizitează țara, poate părea o limba grea, dar toți învață măcar cum să spună „Bună ziua!” și „Mulțumesc”.
Azi sărbătorim Ziua Limbii Române. Cu această ocazie, Academia Română a organizat un eveniment care a reunit academicieni, scriitori și pasionați de cultură care au dezbătut atât trecutul, cât și viitorul limbii române.
Care este cea mai mare provocare pentru limba română astăzi?
„Limba română a intrat într-un sistem de vase comunicante de mult timp. Regimul comunist a închis-o în sine. În ultimele decenii vin foarte mulți străini în România, mergem noi la ei și aud cum vorbim. Avantajele sunt că noi învățăm să comunicăm, pe de altă parte, limba este atacată prin termeni și expresii care nu îi aparțin. Străinii sunt dornici să ne audă”, a declarat Ioan Aurel Pop, Președinte Academia Română, pentru Aleph News.