- Ziua Națională a Franței pe 14 iulie comemorează Revoluția Franceză și căderea Bastiliei în 1789, un eveniment crucial în istoria Franței.
- Parada Militară va avea loc pe Avenue Foch, în loc de tradiționala locație Champs-Élysées.
- Parada va include purtarea Flăcării Olimpice, marcând sosirea acesteia în Paris în ziua Paradei
Astăzi este 14 iulie, iar pentru milioane de oameni din Franța este o zi națională de sărbătoare. Ziua Bastiliei, sărbătorită pe 14 iulie, este Ziua Națională a Franței, cunoscută în franceză ca le 14 juillet sau Fête nationale française. Simbolizează patriotismul francez și identitatea națională, scrie France Diplomatie.
Ce s-a întâmplat mai exact în această zi?
La 14 iulie 1789, pe măsură ce tensiunile sociale și politice au crescut în Franța, protestatarii au ieșit pe străzile pariziene pentru a-și exprima opoziția față de regele și regina lor. Mulțimea a crescut în dimensiune și a continuat să atace Bastilia, o fortăreață regală și o închisoare, ducând la eventuala prăbușire a monarhiei.
Această perioadă, după care țara și-a câștigat independența și a dus la crearea Republicii Franceze, a devenit cunoscută sub numele de Revoluția Franceză.
De atunci au fost organizate sărbători anuale în toată țara pentru a marca această dată, cele mai spectaculoase – o paradă militară pe Champs-Élysées urmată de un foc de artificii uluitor – la care au participat președintele francez, precum și alți oficiali și demnitari străini.
Sărbătorile din acest an vor atinge apogeul, când torța olimpică sosește în capitală în plen. Nimic nu ar putea transmite un mesaj mai puternic despre Liberté, Egalité, Fraternité (Libertate, Egalitate, Fraternitate) decât torța olimpică care își țese drumul în jurul Parisului. Asaltarea Bastiliei este amintită pentru rolul său de catalizare a revoluției și de inspirare a urmăririi valorilor democratice.
14 iulie de-a lungul istoriei
Comemorarea zilei de 14 iulie a fost abandonată în anii următori. În timpul celei de-a treia republici, liderii (în special Léon Gambetta) au căutat modalități de a celebra bazele regimului. Un deputat al Departamentului Sena, Benjamin Raspail, a propus ca data de 14 iulie să fie numită sărbătoare națională a Republicii, iar Parlamentul a adoptat o lege în acest sens la 6 iulie 1880.
Încă de la început, s-a pus accentul pe caracterul patriotic și militar al evenimentului, exprimând redresarea Franței după înfrângerea din 1870. Fiecare comună sau localitate din Franța își ținea propria sărbătoare, începând cu o paradă cu torțe în seara zilei de 13. A doua zi dimineața, clopotele bisericii sau saluturile de armă anunțau parada militară, care era urmată de un prânz, spectacole și jocuri, cu dans și artificii ce încheiau ziua.
Venit după austeritatea războiului din 1914-18, ziua de 14 iulie 1919 a fost prilejul unei mari sărbători a victoriei. În mod similar, 14 iulie 1945 a fost precedată de trei zile de bucurie civică.
Ce urmează astăzi?
Astăzi, festivitățile de 14 iulie sunt la fel de populare ca întotdeauna. La Paris, parada militară tradițională este un spectacol planificat cu meticulozitate, iar în toată țara se organizează spectacole de dans și artificii sau iluminații speciale.
Anul acesta, Parada Militară va avea loc pe Avenue Foch, în loc de tradiționala locație Champs-Élysées.
Președinții succesivi ai Republicii a cincea au modificat ușor evenimentele zilei. De exemplu, pentru a restabili tradiția Parisului revoluționar, președintele Giscard d’Estaing a redirecționat parada militară, defilând trupele de la Place de la Bastille până la Place de la République. Începând cu 1980, însă, parada a revenit pe Champs-Elysées.
Sub Președintele François Mitterrand, parada nocturnă „La Marseillaise”, organizată de Jean-Paul Goude pe 14 iulie 1989, a fost urmărită de numeroși șefi de stat străini și a reprezentat un punct culminant în sărbătorile bicentenarului Revoluției Franceze.
În 1994, soldații germani care servesc în Eurocorp au participat la parada de pe Champs-Elysées, simbolizând reconcilierea dintre cele două națiuni.
În 2007, pentru prima dată, la paradă au participat soldați din 27 de țări europene. În 2009, soldații indieni au fost invitați să participe la ceremonii, iar parada militară a fost deschisă de un contingent de 400 de membri ai Armatei, Marinei și Forțelor Aeriene Indiene. În 2010, paisprezece țări africane au participat la paradă, ca parte a sărbătorilor care marchează cea de-a 50-a aniversare a independenței lor.
În 2007, 2008 și 2009, sute de „eroi” și „victime” anonime au fost invitați la recepția organizată în mod tradițional în parcul Elysée după paradă. În 2010, în contextul crizei economice și financiare, președintele Nicolas Sarkozy a decis să anuleze „petrecerea-grădină” pentru a demonstra eforturile Elysée de a gestiona corect fondurile publice. Acesta a fost și cazul în 2011 și mai târziu în 2012, așa cum a solicitat președintele François Hollande.