- Astăzi este Ziua Mondială a Mediului Înconjurător.
- Evenimentul îl celebrăm începând cu anul 1972, la inițiativa ONU.
- De 52 de ani suntem alerți și atenți la starea de bine a planetei.
Astăzi fă-ți timp pentru a admira natura și să întreabă-te dacă faci totul pentru mediul înconjurător. De 52 de ani suntem alerți și atenți la starea de bine a planetei, iar asta după ce ONU a marcat în calendar data de 5 iunie ca fiind Ziua Mondială a Mediului. În fiecare an se face apel de conștientizare a importanței respectării mediului înconjurător, dar și de a lua măsurile necesare pentru a-l proteja.
„Făcând totul pentru natură, de fapt facem totul pentru noi. E atât de simplu, pentru că natura este viață, noi trăim, noi, de fapt, astăzi nu sărbătorim natura, sărbătorim viața, așa cum ar trebui să sărbătorim, de fapt, în fiecare zi. Nu ne trebuie neapărat o zi specială pentru lucrul acesta”, a explicat Alex Găvan, fondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, pentru Aleph News.
Toate statele din lume elaborează soluții raționale pentru transformarea deșeurile fără a afecta natura. Timid o face și țara noastră. Cu toate astea, capitala noastră, Bucureştiul rămâne un oraş sufocat de trafic, poluare şi cu probleme în furnizarea de apă caldă şi căldură. Spre ce ne îndreptăm, azi de Ziua Mediului?
„În general, știrile de mediu sunt unele care tind să meargă spre negativ. Legat de deșeuri, anul acesta s-a implementat un lucru foarte mare, sistemul garanție returnare, este o garanție absolut completă, doar că el încă dă mici rateuri uneori. Trebuie să înțelegem în același timp că suntem una dintre puținele țări din lumea asta care are implementat un astfel de sistem. Trebuie să fim rescunoscători că-l avem și, pe măsură ce trece timpul, bineînțeles, se va perfecționa, dar el abia a fost lansat acum câteva luni. Pe partea cu poluarea și cu traficul, Bucureștiul este capitala care plătește cele mai mari costuri sociale alăturate poluării. Acei 3.000 de euro pentru fiecare locuitor, de fapt, se traduc în 6,35 miliarde de euro, decim raportat la numărul populației din București, 6,35 înseamnă locul I în Uniunea Europeană. Iar ca orașe poluate, capitala este pe locul II la cea mai poluată capitală din Europa, după Atena”, a adăugat Alex Găvan.