• FBI a confiscat o întreagă expoziție cu lucrări ale artistului Jean-Michel Basquiat în Orlando.
  • Tablourile din expoziția Heroes & Monsters au fost găsite într-un depozit din Los Angeles în 2012 și erau, în mare parte, necunoscute.
  • Jean-Michel Basquiat a fost un artist american care a cunoscut succesul în anii 1980 ca parte a mișcării neoexpresioniste.

FBI a confiscat o întreagă expoziție cu lucrări ale artistului Jean-Michel Basquiat în Orlando. Anchetatorii presupun că operele sunt falsuri.

Biroul Federal de Investigații din SUA (FBI) a confiscat 25 de tablouri care ar fi fost realizate de artistul Jean-Michel Basquiat, în urma unor suspiciuni de falsificare. Toate operele prezentate în cadrul expoziției Heroes and Monsters: Jean-Michel Basquiat de la Muzeul de Artă din Orlando, în statul Florida, se află în mâinile anchetatorilor, a explicat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a muzeului.

Potrivit unui reportaj din New York Times, expoziția, care a început în februarie, a prezentat presupuse lucrări ale lui Basquiat necunoscute până acum. Potrivit Times, anchetatorii FBI au găsit discrepanțe în informațiile despre presupusul proprietar anterior al tablourilor. Potrivit raportului, actualii proprietari ai operelor au declarat că Basquiat a pictat tablourile în 1982 și le-a vândut pentru 5.000 de dolari unui scenarist care a murit între timp. Se pare că acesta din urmă a depozitat lucrările și mai târziu a uitat de ele.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Basquiat: o mie de lucrări în zece ani

Cu toate acestea, potrivit publicației, acest scenarist i-a spus unui agent FBI în 2014 că nu a cumpărat în viața sa niciun tablou de Basquiat și nici nu știa de existența vreunui tablou de Basquiat în containerul său de depozitare. După cum a relatat New York Times, tablourile din expoziția Heroes & Monsters au fost găsite într-un depozit din Los Angeles în 2012, potrivit muzeului și proprietarilor acestora. Înainte de deschiderea expoziției din februarie, lucrările erau în mare parte necunoscute.

Confiscarea lucrărilor vine în urma investgațiilor începute de autoritățile federale încă de la deschiderea expoziției. Expoziția ar fi trebuit să dureze până la 30 iunie, după care lucrările ar fi fost expuse în Italia.

Jean-Michel Basquiat este considerat unul dintre cei mai importanți și mai scumpi artiști contemporani. În puțin mai puțin de zece ani, artistul a creat aproximativ o mie de lucrări. Acesta a murit la vârsta de 27 de ani din cauza unei supradoze de heroină.