• Baza NATO de la Kogălniceanu, cea mai mare din Europa, iese din pământ.
  • Militarii NATO urmăresc activitățile aviației ruse și culeg informații.
  • Două incidente care au implicat avioane rusești și NATO au avut loc deja în Marea Neagră.


BBC consacră un reportaj bazei NATO de la Kogălniceanu, cea mai mare bază a Alianței în Europa, mai mare decât cea de la Ramstein din Germania. Este o fotografie a momentului, acela în care războiul a ajuns la granițele NATO, iar România se află în prima linie, prin așezarea sa geografică.

Ce îl interesează în primul rand pe reporterul BBC?

Probabil amploarea și viteza cu care iese din pământ această enormă bază militară a Alianței, reflecție, într-adevăr, a unei stări de fapt. Dacă Vladimir Putin a justificat războiul din Ucraina prin faptul că NATO s-a extins prea aproape de el, NATO este obligată să răspundă.

6 avioane RAF Eurofighter Typhoon sunt deja pe pistă, un șantier este în plin alături pentru construirea unei alte piste de 3,5 km.

Recomandări

NETANYAHU ÎNTÂRZIE ACORDUL DE PACE
CUM TE PROTEJEZI DE CANICULĂ?
CANICULA LOVEȘTE EUROPA
PSD ÎȘI ALEGE NOUA CONDUCERE
BIDEN NU RENUNȚĂ LA PREȘEDINȚIE
CODUL ROȘU DE CANICULĂ SE EXTINDE


Baza Mihai Kogălniceanu va avea în curând o escadrilă de avioane românești F-16 – recent cumpărate din Norvegia – precum și drone MQ-9 Reaper, și un oraș militar care va adăposti personalul armatei, al forțelor aeriene și al marinei din 32 de țări.


La doar 20 km de coasta Mării Negre, baza se află la 300 km de Odesa și la 400 km de Sevastopol, în Crimeea ocupată de Rusia.

Piloții de vânătoare se limitează la zona de 12 mile marine deasupra apelor teritoriale române și bulgare, pentru a evita neînțelegerile, situațiile de escaladare cu rușii. Dar dacă un avion rusesc se va apropia în apele internaționale, NATO va ridica și el unul pentru a-i semnala că trebuie să se întoarcă.

Cât de activi sunt militarii deja prezenți?

Reporterul BBC notează că avioanele rusești care survolează Marea Neagra oferă informații valoroase. Militarii NATO culeg aceste informații, înregistreaza numerele de serie ale avioanelor și armele pe care le transportă.

De asemenea, urmăresc pe ecranele radar desfășurarea războiului în Ucraina vecină. Au putut vedea dronele Shahed întrând în Odesa de exemplu, urmărind amprenta termică.


Deși avioanele NATO evită întâlnirile inutile cu rușii, au existat două incidente cunoscute deasupra Mării Negre. În septembrie 2022, un pilot rus a înțeles greșit o comandă de la sol și era să doboare un avion britanic de culegere de informații cu un echipaj de până la 30 de persoane.

În martie 2023, o dronă americană MQ-9 Reaper a fost doborâtă deliberat de un avion rusesc SU-27 „Flanker”, deasupra apelor internaționale

Citește și