• Ministerul chinez de Externe afirmă că presa și politicienii americani au folosit incidentul cu „balonul ca pretext pentru a defăima China. „
    Ministerul a declarat: „China a respectat întotdeauna cu strictețe dreptul internațional și a respectat suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor. „
  • Descoperirea balonului l-a determinat vineri pe secretarul de stat american Antony Blinken să anuleze o rară călătorie planificată la Beijing.

Beijingul a declarat sâmbătă că mass-media și politicienii americani au profitat de acuzațiile SUA potrivit cărora China a survolat cu un balon de spionaj nord-vestul Statelor Unite, conform AFP și Le Monde.

Descoperirea balonului l-a determinat vineri pe secretarul de stat american Antony Blinken să anuleze o rară călătorie planificată la Beijing.

Cu câteva momente înainte de decizia de a renunța la vizită – menită să atenueze tensiunile dintre cele două țări – China a emis o declarație rară de regret și a acuzat vântul că a împins ceea ce a numit un dirijabil civil în spațiul aerian american.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Sâmbătă, Ministerul de Externe al Chinei a emis o altă declarație în care a abordat anunțul lui Blinken.

China… nu a încălcat niciodată teritoriul și spațiul aerian al vreunei țări suverane” , a declarat acesta.

Unii politicieni și mass-media din Statele Unite au folosit incidentul (cu balonul) ca pretext pentru a ataca și defăima China” .

Ministerul a declarat că menținerea canalelor de comunicare la toate nivelurile este importantă, în special pentru a face față unor situații neașteptate într-un mod calm și fiabil” .

În plus, în declarație se mai adaugă în ceea ce privește călătoria lui Blinken, care ar fi trebuit să înceapă duminică și care fusese larg mediatizată în Statele Unite: De fapt, nici China, nici Statele Unite nu au anunțat vreo vizită. Este decizia Statelor Unite de a face publice informațiile relevante și noi respectăm acest lucru” .