• Un al doilea balon de spionaj al Chinei ar fi zburat deasupra Americii Latine, potrivit Pentagonului.
  • Pentagonul a asigurat joi că nu are îndoieli cu privire la originea balonului şi la utilizarea sa în scopuri de spionaj.
  • Blinken ar fi fost primul secretar de stat american care ar fi vizitat China din octombrie 2018, semnalând detensionarea situației după o perioadă de tensiuni în timpul lui Trump.

Pentagonul a anunţat vineri că un al doilea balon de spionaj chinez a fost zărit, de această dată deasupra Americii Latine, un nou episod al unui caz care a răcit relaţiile dintre Washington şi Beijing, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken amânându-şi în ultima clipă o vizită în China, relatează presa internațională.

Suntem la curent cu informaţii despre un balon care survolează America Latină. Considerăm că este un alt balon de spionaj chinez” , a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, fără a preciza locaţia exactă a acestuia.

Ieri (3 februarie), Statele Unite anunţaseră prezenţa unui prim balon de spionaj chinez în spaţiul lor aerian.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Cum a explicat China situația

Deşi autorităţile chineze au fost nevoite să-şi exprime regretele” pentru această intruziune involuntară” , Washingtonul a considerat inacceptabilă” explicaţia şi a decis vineri in extremis să anuleze călătoria secretarului de stat american, programată să aibă loc duminică şi luni. Vizita lui Antony Blinken în China ar fi fost prima a unui secretar de stat american din octombrie 2018.

Pentagonul a asigurat joi că nu are îndoieli cu privire la originea chineză a balonului şi la utilizarea sa în scopuri de spionaj.

Este un aparat de zbor civil, folosit în scopuri de cercetare, în principal meteorologice” , care a deviat de pe traiectorie din cauza vântului, au asigurat autorităţile chineze.