• Secretarul de stat american urma să plece vineri de la Washington spre Beijing.
  • În timp ce oficialii americani au susținut că balonul este folosit pentru spionaj, China a declarat că obiectul servește unor scopuri civile, „în principal meteorologice” .
  • Purtătorul de cuvânt a declarat că China regretă incidentul.

Secretarul de stat Antony Blinken a amânat o călătorie diplomatică cu miză mare programată pentru weekend în China, în timp ce administrația Biden analizează un răspuns mai amplu la descoperirea unui balon chinez la mare altitudine care a survolat situri sensibile din vestul Statelor Unite, a declarat vineri, 3 februarie, un oficial american, scrie Le Monde.

Decizia bruscă vine în ciuda afirmației Chinei că balonul era un satelit de cercetare meteorologică care a ieșit din curs. SUA l-a descris ca fiind un satelit de supraveghere.

Decizia a fost luată cu doar câteva ore înainte ca Blinken să plece de la Washington spre Beijing și a marcat o nouă lovitură în relațiile deja tensionate dintre SUA și China. Oficialii au declarat că Blinken și președintele Joe Biden au decis că este mai bine să nu continue călătoria în acest moment.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

În timp ce oficialii americani au susținut că balonul este folosit pentru spionaj, China a declarat că obiectul servește unor scopuri civile, în principal meteorologice” .

Ministerul chinez de Externe a declarat vineri că balonul care a intrat în spațiul aerian al Statelor Unite a făcut-o din greșeală, din cauza unui caz de forță majoră, conform Fox News Baha News.

Potrivit informațiilor furnizate de minister, dirijabilul chinez fără pilot este inițial un dispozitiv de cercetare științifică și meteorologică.

Aeronava este din China. Este un dirijabil civil folosit în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”, a confirmat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. Afectat de vântul de vest și cu o capacitate limitată de autodirecție, dirijabilul a deviat mult de la cursul planificat” .

Purtătorul de cuvânt a declarat că China regretă incidentul.

Declarația a continuat: Partea chineză regretă intrarea neintenționată a dirijabilului în spațiul aerian al SUA din cauza unui caz de forță majoră. Partea chineză va continua să comunice cu partea americană și va gestiona în mod corespunzător această situație neașteptată cauzată de forța majoră. „

Aceasta este o știre în curs de dezvoltare.


Guvernul SUA monitorizează un balon de supraveghere suspectat de China care s-a deplasat deasupra statelor din nordul țării în ultimele zile.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat joi după-amiază, în timpul unei ședințe de informare, că guvernul american a detectat un balon de supraveghere la mare altitudine deasupra SUA continentale.

Guvernul Statelor Unite a detectat și urmărește un balon de supraveghere la mare altitudine care se află în acest moment deasupra Statelor Unite continentale. Guvernul american, pentru a include Norad, continuă să îl urmărească și să îl monitorizeze îndeaproape. Balonul se deplasează în prezent la o altitudine cu mult peste traficul aerian comercial și nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru persoanele de la sol. Cazuri de acest tip de activitate a baloanelor au mai fost observate anterior, în ultimii ani. Odată ce balonul a fost detectat, guvernul american a acționat imediat pentru a se proteja împotriva colectării de informații sensibile” , a declarat Ryder.