• China nu a făcut încă niciun comentariu.
  • Obiectul a zburat deasupra Insulelor Aleutine din Alaska și prin Canada.
  • Guvernul a pregătit avioane de luptă, inclusiv F-22, în cazul în care Casa Albă ar fi ordonat doborârea obiectului.

Statele Unite urmăresc un balon de supraveghere chinezesc suspectat că ar fi zburat deasupra unor situri sensibile în ultimele zile. Oficialii din domeniul apărării au declarat că sunt încrezători că balonul de supraveghere la mare altitudine” aparține Chinei. Acesta a fost văzut cel mai recent deasupra statului vestic Montana.

Liderii militari au decis să nu îl doboare deoarece existau îngrijorări cu privire la pericolul căderii de resturi. Canada a declarat vineri că monitorizează un potențial al doilea incident” în care este implicat un balon de supraveghere, dar nu a precizat ce țară ar putea fi în spatele acestuia. În declarație, aceasta a precizat că lucrează îndeaproape cu SUA pentru a proteja informațiile sensibile ale Canadei de amenințările serviciilor secrete străine”.

Obiectul a zburat deasupra Insulelor Aleutine din Alaska și prin Canada înainte de a apărea miercuri deasupra orașului Billings din Montana, au declarat oficialii. Un oficial de rang înalt din domeniul apărării, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că guvernul a pregătit avioane de luptă, inclusiv F-22, în cazul în care Casa Albă ar fi ordonat doborârea obiectului.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Înalți lideri militari, inclusiv secretarul apărării Lloyd Austin și generalul Mark Milley, președintele Statului Major al SUA, s-au întâlnit miercuri pentru a evalua amenințarea. Austin se afla în Filipine în acel moment.

Montana, un stat slab populat, găzduiește unul dintre cele doar trei câmpuri de silozuri de rachete nucleare din țară, la baza Malmstrom Air Force Base, iar oficialii au declarat că aparenta aeronavă spion zbura deasupra siturilor sensibile pentru a colecta informații.

Dar au recomandat să nu se întreprindă acțiuni cinetice” împotriva balonului din cauza pericolului pe care îl poate reprezenta căderea de resturi pentru persoanele de la sol.

Cu toate acestea, oficialul din domeniul apărării a declarat că nu există o amenințare semnificativ sporită” de compromitere a informațiilor americane, deoarece oficialii americani știu exact unde se află acest balon și exact pe unde trece”.

El a adăugat că nu a existat, de asemenea, nicio amenințare pentru aviația civilă, deoarece balonul se afla semnificativ” deasupra altitudinii folosite de companiile aeriene comerciale. Oficialul a spus că este puțin probabil ca balonul să ofere mult mai multe informații decât cele pe care China le poate deja colecta cu ajutorul sateliților.