• Mormântul lui Tutankhamon din Valea Regilor a fost deschis la 16 februarie 1923, iar ceea ce s-a găsit înăuntru i-a uimit pe arheologi și întreaga lume.
  • Blestemul lui Tutankhamon: mormântul care ia condamnat la moarte pe toți cei care intrau în el.
  • Până în 1930, 22 de persoane care au asistat la deschiderea mormântului au murit, răspândind și mai mult povestea blestemului lui Tutankhamon.

Mormântul lui Tutankhamon din Valea Regilor a fost deschis la 16 februarie 1923, iar ceea ce s-a găsit înăuntru i-a uimit pe arheologi și întreaga lume. În secolul al XIX-lea, Valea Regilor din Egipt era un loc preferat de arheologii din întreaga lume, deoarece în această zonă puteau fi descoperite multe obiecte de aur valoroase. Din nefericire, din cauza valorii ridicate a descoperirilor, a fost, de asemenea, un loc preferat de mulți bandiți, care goleau, furau și vindeau tot ceea ce putea fi vândut. Cel mai trist lucru dintre toate este că majoritatea lucrurilor găsite și furate nu sunt niciodată înregistrate.

Când Howard Carter a ajuns în Egipt în 1891, era convins că în Teba se ascunde un mormânt nedescoperit și nemarcat, dar nimeni nu era de acord cu el. Datorită perseverenței și dedicării sale, precum și a resurselor financiare ale Lordului Carnarvon, care i-a sprijinit munca, arheologul englez a găsit în cele din urmă ceea ce căuta în noiembrie 1922.

În ruinele din Valea Regilor, el a descoperit trepte ascunse care duceau la un mormânt vechi de 3.300 de ani, cu numele lui Tutankhamon scris deasupra. Spațiul sigilat era format din patru camere, pe care echipa de arheologi a început să le exploreze.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

La 16 februarie 1923, a intrat în sfârșit în ultima cameră – mormântul faraonului Tutankhamon, iar ceea ce a găsit acolo a schimbat pentru totdeauna fața arheologiei. Pentru că egiptenii îi considerau pe faraoni zei, după moarte le mumificau trupurile și umpleau mormântul cu aur, haine, arme, bijuterii și alte obiecte de valoare.

Carter și colegii săi au găsit bogății incalculabile în mormântul cu trei sarcofage. Ultimul sarcofag, făcut din 110 kilograme de aur pur, ascundea trupul îmbălsămat al tânărului faraon Tutankhamon, care a trăit cu 1400 de ani înainte de Hristos și a murit când era încă adolescent. El purta pe față o mască mortuară din aur, care astăzi este considerată cel mai faimos obiect găsit în mormântul lui Tutankhamon.

Deși deasupra sarcofagului se afla o inscripție „Moartea îi va ajunge pe cei care tulbură somnul faraonului”, la început nimeni nu i-a dat atenție. Cu toate acestea, având în vedere că, la șase săptămâni de la deschiderea mormântului, 12 persoane din expediție au murit subit, poveștile despre blestemul lui Tutankhamon au început să se răspândească.

La două luni după deschiderea mormântului lui Tutankhamon, a murit și Lordul Carnarvon. A doua zi după moartea lordului, prietenul său apropiat George Gold a venit să investigheze misterul. Acesta a intrat în mormântul faraonului, iar câteva ore mai târziu a făcut febră mare și a murit.

Până în 1930, 22 de persoane care au asistat la deschiderea mormântului au murit, răspândind și mai mult povestea blestemului lui Tutankhamon, însă experții au spus că cele două informații nu au legătură între ele. Cel mai bun argument pentru afirmațiile lor îl aveau în descoperitorul mormântului, Howard Carter, care a murit din cauze naturale la vârsta de 64 de ani, la 17 ani după marea sa descoperire.