• Courbet șochează Parisul cu „Originea lumii”, lucreare interziă zeci de ani, azi capodoperă.
  • Malevici pictează „nimicul”, un pătrat negru ce devine manifest suprematist.
  • Gentileschi decapitează patriarhatul. „Judith și Holofern” devine simbol feminist.
  • Andres Serrano scandalizează lumea catolică prin lucrarea „Piss Christ”.
  • În „For the Love of God”, Damien Hirst a încrustat 8.601 diamante pe un craniu real.

Ce înseamnă o operă de artă? Frumosul? Revolta? Sau scandalul? Uneori, istoria artei e scrisă cu tușe tari, cenzuri și proteste. Vor vorbi astăzi despre cele mai controversate opere de artă din toate timpurile – lucrări care a u provocat Biserica, statul și publicul.

Unele dintre cele mai celebre lucrări din muzee au fost, la vremea lor, scandaluri publice. Hai
să le luăm pe rând. „Originea lumii” – Gustave Courbet (1866). Un tablou realist, radical, care înfățișează fără metafore zona intimă a unei femei. Lucrare ce a stârnit întrebarea: până unde poate merge realismul în artă? A fost acuns zeci de ani, dar astăzi e expus la Musée d’Orsay din Paris.

„Tabloul negru” – Kazimir Malevici (1915). Un pătrat complet negru pe un fundal negru. Și acum te întrebi „Asta e artă?”. Este începutul suprematismului – o artă a ideilor pure. Este totodată o expresie a vidului, a neantului, a libertății absolute.

Recomandări

RĂZBOI TOTAL
UNII VIN, ALȚII PLEACĂ
META PARIAZĂ PE WANG
TRAVEL BAN
CÂȚI MILITARI PIERDE PUTIN?
ÎNCEPE SUMMITUL G7

„Judith îl decapitează pe Holofern” – Artemisia Gentileschi (1612). O lucrare ce cuprinde mai multă violență decât găsești în Game of Thrones. Lucrarea e considerată azi un simbol al feminismului în arta barocă.

„Piss Christ” – Andres Serrano (1987). O fotografie ce înfățișează un crucifix scufundat într-un recipient cu urina artistului. Evident, a provocat scandaluri internaționale, proteste ale bisericii catolice și tăieri de finanțare pentru artiști.

„Myra” – Marcus Harvey (1995). Un portret uriaș al criminalei Myra Hindley, realizat din amprente ale palmelor copiilor. Lucrarea a fost vandalizată chiar în timpul expoziției la Royal Academy of Arts din Londra.

„For the Love of God” – Damien Hirst (2007). Un craniu uman real, încrustat cu 8.601 diamante. A fost considerată fie un comentariu despre moarte și vanitate, fie o demonstrație de exces inutil.

„Exposición 1” – Guillermo Vargas (2007). Artistul costarican a legat un câine vagabond într-o galerie din Managua, Nicaragua, fără apă și mâncare, ca parte a expoziției. Scopul declarat: „ipocrizia societății, plângem un câine într-o galerie, dar ignorăm animalele pe stradă.”