• Un ceas de buzunar placat cu aur, care s-a oprit chiar în momentul în care posesorul său, s-a scufundat odată cu Titanic, va fi vândut cu mii de euro la o licitație în acest weekend.
  • Ceasul a fost expus și în unele dintre cele mai prestigioase muzee la nivel mondial, inclusiv în Muzeul poștal Smithsonian și în Titanic Museum Attraction din Missouri.
  • O listă care detaliază pasagerii de la clasa întâi de pe navă va fi pusă la licitație și se așteaptă să ajungă la o sumă uriașă de 60.000 de euro.

Ceasul a fost deținut de Oscar Woody, care a pierit împreună cu alte 1.520 de persoane atunci când vasul de lux a lovit un iceberg și s-a scufundat în Oceanul Atlantic în 1912. Trupul său a fost recuperat din mare 10 zile mai târziu, iar toate bunurile sale au fost scoase pentru a putea fi trimise înapoi familiei sale.

Printre obiectele prețioase se numărau ceasul și lanțul său Ingersoll placat cu aur, care au fost deteriorate în timpul dezastrului. Ecranul de sticlă al ceasului de buzunar a fost spart și cele două mânere au fost rupte. Cu toate acestea, ceasul a fost găsit cu o amprentă care arăta ora în care se îndrepta acul minutelor între patru și cinci.

Acest lucru coincide cu ora la care s-a scufundat Titanicul, la 15 aprilie 1912, ora două și 21 de minute. Woody, care era din Virginia, SUA, a fost șef de post pe Titanic. El fusese selectat să se ocupe de camera de corespondență pentru călătoria inaugurală a navei, la 10 aprilie 1912, după ce a petrecut 15 ani ca funcționar poștal la căile ferate.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Woody a fost însoțit de patru colegi în camera de corespondență și se aștepta ca aceștia să sorteze cele 400.000 de scrisori până când acestea să ajungă la New York, șase zile mai târziu. În timp ce nava începea să se scufunde, Woody și colegii săi au încercat în zadar să salveze sute de saci poștali, transportându-i pe punțile superioare. Ultima dată au fost văzuți zbătându-se febril prin apa înghețată, cu intenția sumbră de a-și îndeplini sarcina lor mereu fără speranță. Familiile celor trei funcționari americani au primit 2.000 de dolari pentru pierderea suferită de către guvernul lor.

Ceasul a fost returnat ulterior văduvei domnului Woody, Leila. Ani mai târziu, aceasta l-a dat mai departe lojei masonice a răposatului ei soț. Ceasul de buzunar placat cu aur aparține acum unui colecționar privat de suveniruri de pe Titanic și urmează să fie vândut la licitație în acest weekend. Andrew Aldridge, a patra generație de licitatori pentru Henry Aldridge & Son, a declarat: „Avem deja un interes considerabil pentru acest obiect. Acesta este probabil unul dintre cele mai emblematice și mai importante obiecte memorabile ale Titanicului oferite la licitație în ultimii ani. Este un microcosmos al timpului. Când ceasul a murit, la fel a murit și nava. De atunci, a însemnat sfârșitul unei vieți.”

Potrivit adjudecătorului, ceasul a fost expus și în unele dintre cele mai prestigioase muzee la nivel mondial, inclusiv în Muzeul poștal Smithsonian și în Titanic Museum Attraction din Missouri. O altă piesă memorabilă a Titanicului va fi scoasă la licitație de Henry Aldridge and Son în acest weekend.

O listă care detaliază pasagerii de la clasa întâi de pe navă va fi pusă la licitație și se așteaptă să ajungă la o sumă uriașă de 60.000 de euro. Proprietarul listei era un dealer profesionist de cărți de joc, care „lucra” la bordul celebrului vas de croazieră pentru a-i viza pe cei bogați și pentru a le fura milioanele de euro.

Neștiutorul George Brereton a luat cu el lista pasagerilor de la clasa întâi și a studiat-o îndeaproape, făcându-și misiunea de a-i identifica pe cei mai bogați oameni și de a le încercui numele pe listă ca pe o potențială „țintă”. Profesionistul fără scrupule a scris chiar și cuvântul „milionar” lângă numele lui Charles Hays, un oaspete VIP al șefului White Star Line, Bruce Ismay.

El a supraviețuit scufundării, strecurându-se într-o barcă de salvare, care inițial erau rezervate femeilor și copiilor, împreună cu domnul Ismay. Hays, care era președintele Grand Trunk Railway din Canada, a pierit în dezastru alături de peste 1.500 de persoane. După ce a pus în aplicare alte câteva scheme pentru a face bani, Brereton s-a sinucis la 30 de ani după scufundarea Titanicului. Lista a fost achiziționată direct de la strănepoata lui Brereton de către regretatul Ken Schultz, care a fost un important colecționar de suveniruri de pe Titanic. Deși este veche de peste un deceniu, broșura de 20 de pagini este într-o stare remarcabil de bună și va fi pusă în vânzare în acest weekend.