• China și Nepal au căzut de comun acord în privința înălțimii muntelui Everest.
  • Everest este cu circa 1 metru mai înalt decât fusese iniţial calculat oficial.
  • China nu recunoaște zăpada din vârful muntelui.

Everest, cel mai înalt munte din lume, a „crescut” acum cu aproximativ 1 metru decât fusese iniţial calculat oficial. Potrivit BBC, noua înălțime a muntelui este 8.848,86 metri, iar măsurătoarea precedentă era de 8.844,43 de metri, cu patru metri mai puţin decât măsurase Nepalul.

Beijungul nu recunoaște stratul de zăpadă din vârful muntelui, fapt care a dus la discuții contradictorii cu Nepalul, în ultimii ani. Acum, cele două state „au bătut palma” pentru înălțimea de 8.848,86 metri. Everest se află la granița dintre China și Nepal, iar alpiniștii își încep ascensiunea din ambele părți.

Cucerit pentru prima dată în 1953

Noua înălțime a fost stabilită de oficiali din Ministerul nepalez de Externe şi din departamentul de supraveghere au spus că topografii din ambele ţări. China și Nepal au convenit asupra măsurătorii colective, după vizita președintelui chinez Xi Jinping de anul trecut, în capitala nepaleză Kathmandu.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

În 2005 a fost făcut o măsurătoare a muntelui, după care topografii chinezi au putut face calcule. Oficialii nepalezi declarau, în 2012, că Beijingul i-a presat în privința noii înălțimi şi, astfel, au decis să facă propria măsurătoare, „pentru a clarifica lucrurile definitiv”.

Everestul, cu o vechime de 60 de milioane de ani, a fost cucerit pentru prima dată de către Sir Edmund Hillary și de șerpașul Tenzing Norgay, pe 29 mai 1953.