• Sfântul Nicolae s-a născut în anul 270, în Patara, pe teritoriul Turciei de astăzi
  • A fost preot, apoi episcop de Mira şi a fost întemniţat pentru credinţa lui
  • Astăzi, este ocrotitorul mai multor ţări, printre care Grecia şi Rusia

Sfântul Nicolae, sărbătoarea celor mici. O zi cu multe cadouri, în care fiecare dintre noi este copil.

Moş Nicolae este cel care, în toiul nopţii, ne-a pus daruri în ghetuţe. Însă nu trebuie să uităm că asta este doar o latură a sărbătorii.

Adevărata istorie a Sfântului Nicolae

Adevărata însemnătate a Sfântului Nicolae este mult mai profundă şi deloc comercială.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

ÎPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului: „Mitul cu Moş Nicolae şi Sfântul Nicolae trebuie foarte bine delimitate, pentru că este o persoană istorică, o persoană despre care avem atât de multe documente din timpul său.

Cine a fost Moş Nicolae

Cel pe care azi îl numim moş Nicolae, a fost în realitate un om simplu. Un om generos, care şi-a vândut averea, ca să ajute săracii. În special pe copii.

„Aţi văzut că de fiecare dată, la Sfânta Liturghie şi la alte slujbe religioase, se rosteşte în biserică, crezul. Sfântul Nicolae este unul dintre coautorii acestui simbol de credinţă, al acestei prime părţi a simbolului de credinţă”, spune Mitropolitul Banatului.

Minunile făcute de Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae a făcut şi o mulţime de minuni. A salvat cetatea Mira de la foamete, a înviat un marinar înecat şi a vindecat bolnavii pe care i-a întâlnit. Dar, pentru copii a avut o slăbiciune aparte.

ÎPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului:Este bine să-i faci o bucurie, aducându-i un obiect ce ştii că i-ar plăcea, i-ar aduce bucurie copilului tău. Bine ar fi şi plăcut lui Dumnezeu, dacă am face şi noi, copiilor săraci, pe care îi ştim că sunt vis-a-vis de noi, sau la nu ştiu câte case mai departe. Şi, aşa zic eu, ca s-ar bucura şi Sfântul Nicolae.”

Şi nu sunt deloc puţini. În România, 700.000 de copii trăiesc în sărăcie. Şi tot pe-atâţia, sunt la limită.