• Louis Braille s-a născut pe 4 ianuarie 1809 și inventează alfabetul Braille la doar 15 ani.
  • Alfabetul său este format din puncte în relief ce reprezintă cifre, litere și semne de punctuație.
  • Braille se inspiră dintr-un cod militar tactil pentru citirea în întuneric.
  • Tudor Scripor a creat alfabetul tactil al culorilor care completează alfabetul Braille.
  • Scripor este artist de profesie și a predat cursuri de artă bizantină la universitatea din Milano.
  • Scripor a primit medalia de aur la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva.
  • Ideea i-a venit după ce un student nevăzător i-a reproșat că nu înțelege conceptul de culoare.

Astăzi, acum cu 216 ani, s-a nascut Louis Braille, cel care, în urmă cu aproape 2 secole a inventat limbajul semnelor și a schimbat felul în care nevăzătorii interacționează cu lumea. I-a ajutat să se integreze în societate. Avem și noi un român care a pornit pe același drum. Știai asta? Dacă nu, afli acum. Este vorba de Tudor Paul Scripor, cel care a inventat un limbaj tactil cu ajutorul căruia nevăzătorii pot distinge culorile.

Ce este alfabetul tactil al culorilor, cum funcționează și care a fost momentul care v-a inspirat să creați acest sistem inovator?

În primul rând, câteva cuvinte despre alfabetul Braille. Ne întrebăm sau se întreabă lumea unde găsim alfabetul Braille în viața de zi cu zi. Ei bine, când urcăm într-un ascensor, unele ascensoare au câteva puncte în dreptul fiecărei cifre care reprezintă etajul.

Mai des le întâlnim pe cutiile de medicamente. Alfabetul Braille este o sursă foarte importantă de informații pentru cei fără vedere. Alfabetul Braille însă poate reprezenta cifre, litere, semne matematice, chiar semne muzicale, dar nu reprezenta culorile. Pentru a scrie culoarea sau a reprezenta culoarea, practic fiecare nevăzător trebuie să scrie litere cu litere în limba proprie culoarea. Ei bine, ce am realizat eu a fost completarea alfabetului Braille cu reprezentarea culorilor. 

Recomandări

TRUDEAU DEMISIONEAZĂ
A.I.-UL SCHIMBĂ MEDICINA
STUDENȚII VOR DREPTATE
TE TEMI DE BĂTRÂNEȚE?
TRUMP O LAUDĂ PE MELONI
GRIPA CUPRINDE EUROPA

Pe lângă alfabetul tactil al culorilor, cu ce alte proiecte lucrați pentru a sprijini integrarea persoanelor nevăzătoare și a le îmbunătăți accesul la informație și cultură?

„Dacă stăm să ne gândim la potențialul, să zic așa, al comunității persoanelor cu deficiență de vedere, în Europa trăiesc aproximativ 30 de milioane de nevăzători. Pentru acești oameni și nu numai, pentru că la nivel internațional sunt undeva la 285 de milioane de persoane cu deficiență de vedere, este o cifră impresionantă și încercăm zi de zi cu eforturile asociației voluntarilor noștri să ducem acest alfabet la cât mai multă lume.

Și pentru că mă întrebai la începutul conversației despre ce-am făcut noi în ultimul timp, ultimul nostru proiect a fost la liceul special Moldova, la Târgul Frumos, unde am participat la serbare și am dăruit copiilor nevăzători globuri de Crăciun accesibilizate cu alfabetul tactil al culorior. Emoția a fost mare pentru că știm cu toții: Crăciunul este o sărbătoare de care trebuie să ne bucurăm toți, indiferent de dizabilități. 

Și această campanie care s-a încheiat de Crăciun a fost a treia și anul viitor ne dorim, sau de fapt anul acesta pentru că deja suntem în 2025, ne dorim să ajungem la toate școlile unde învață copiii nevăzători și să se bucure cu toții de magia și culorile Crăciunului.”, a declarat Tudor Paul Scripor pentru Aleph News.

Citește și