Comisia Europeană autorizează o a doua insectă ca ingredient pentru diverse produse alimentare

Consumul de insecte a fost aprobat de UE. Viermele de făină, cu un pas mai aproape de farfuriile europenilor Profimedia
  • Locusta migratoria (lăcusta călătoare) va fi disponibilă ca aliment sub formă congelată, uscată şi de pudră şi este destinată comercializării ca gustare sau ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare.
  • Această autorizaţie vine în urma unei evaluări ştiinţifice riguroase efectuate de EFSA, care a concluzionat că lăcusta migratoare este sigură pentru utilizările prezentate de societatea solicitantă.
  • Potrivit CE, produsele care vor conţine acest aliment nou vor fi etichetate pentru a informa consumatorii cu privire la potenţialele reacţii alergice.

Comisia Europeană a autorizat, vineri, introducerea pe piaţă a unei a doua insecte, Locusta migratoria (lăcusta călătoare), ca aliment nou. Prima insectă ca aliment, viermele galben uscat, a fost autorizată în iunie anul acesta.

Locusta migratoria (lăcusta călătoare) va fi disponibilă ca aliment sub formă congelată, uscată şi de pudră şi este destinată comercializării ca gustare sau ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare.

Această autorizaţie vine în urma unei evaluări ştiinţifice riguroase efectuate de EFSA, care a concluzionat că lăcusta migratoare este sigură pentru utilizările prezentate de societatea solicitantă.

Potrivit CE, produsele care vor conţine acest aliment nou vor fi etichetate pentru a informa consumatorii cu privire la potenţialele reacţii alergice.

Această autorizare din partea Comisiei este rezultatul unui vot pozitiv, în luna septembrie, din partea statelor membre în care a fost depusă cererea. În luna iunie a acestui an a fost autorizată prima insectă ca aliment nou: viermele galben uscat.

În diverse studii, Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a identificat insectele ca fiind o sursă de hrană foarte nutritivă şi sănătoasă, cu un conţinut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale. Insectele, care sunt consumate zilnic de milioane de oameni de pe planetă, au fost identificate în cadrul strategiei „De la fermă la consumator” ca sursă alternativă de proteine care ar putea facilita trecerea la un sistem alimentar mai durabil.