• Narges Mohammadi este laureată Nobel 2023 dar este în închisoare în Iran.
  • Copiii activistei au acceptat premiul dar nu știu dacă o vor revedea.
  • Mhammadi a început duminică un protest de solidaritate cu minoritatea Baha’i.

Premiul Nobel pentru Pace a ales să răsplătească demersurile unei activiste iraniene care în prezent este în închisoare.

Narges Mohammadi a militat împotriva obligativității purtării hijabului și a pedepsei cu moartea iar noul ei protest este un gest de solidaritate pentru minoritatea religioasă Baha’i.

În ziua decernării premiului Nobel pentru pace la Oslo, ea începe o nouă grevă a foamei. În capitala Norvegiei ea e reprezentată de copiii său care se tem că nu o vor mai revedea niciodată, scrie BBC.

Controversele nu sunt deloc străine de premiul Nobel pentru Pace. Uneori, evitate cu succes. În 1939, printre nominalizările primite de comitetul Nobel din Norvegia era nu doar prim ministrul britanic Neville Chamberlain, care credea că a obținut pacea de la Adolf Hitler, ci și Hitler însuși. Sigur, era o glumă, iar nominalizarea sa a fost anulată chiar și în acel moment.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
CÂT NE COSTĂ SĂ NE APĂRĂM
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE

Dar intense au fost discuțiile din jurul premiilor acordate în 2010, lui Liu Xiabo, când guvernul chinez a contestat relevanța alegerii pentru laureatul care la rândul său era în închisoare ca și în 2009, când Barack Obama a fost premiat, chiar și fostul președinte american însuși declarându-se surprins de alegerea sa.

Citește și