- Coroana de spini, artefact religios asociat cu răstignirea lui Iisus, a fost returnată la Notre-Dame după incendiul din 2019.
- Ceremonia de întoarcere a avut loc la catedrala restaurată, iar artefactul va fi expus publicului din ianuarie 2024.
- Restaurarea catedralei a fost finalizată după cinci ani de lucrări.
Un artefact religios considerat de unii că ar fi fost plasat pe capul lui Iisus Hristos la răstignirea sa a revenit la Notre-Dame, la cinci ani după ce a fost salvat dintr-un incendiu care a devastat catedrala din Paris. Coroana de spini, alcătuită dintr-un cerc de rogoz încapsulat într-un tub de cristal și aur, a fost adusă înapoi în catedrala recent restaurată, în cadrul unei ceremonii supervizate de Arhiepiscopul Parisului, Laurent Ulrich, scrie BBC.
Advertisment
Coroana a fost achiziționată de regele Ludovic al IX-lea al Franței în Constantinopol, în 1239, pentru suma de 135.000 livre – aproape jumătate din cheltuielile anuale ale Franței la acea vreme. Păstrată inițial la Sainte-Chapelle, a fost mutată în tezaurul Notre-Dame în 1806, unde a rămas până la incendiul care a distrus interiorul din lemn al catedralei și turnul acesteia.
Pompierii și polițiștii au format un lanț uman pentru a salva artefactul religios și alte obiecte istorice din catedrală. Coroana de spini a fost păstrată temporar la Muzeul Luvru în perioada în care catedrala a fost supusă lucrărilor de restaurare și a fost așezată într-un nou relicvariu pentru a înlocui cel din 1806. Ceremonia de întoarcere a fost marcată de o procesiune la care au participat membri ai Ordinului Ecuestrian al Sfântului Mormânt – un ordin catolic de cavalerie.
Recomandări
Coroana de spini va fi expusă publicului din 10 ianuarie, potrivit presei franceze. Conform Bibliei, coroana a fost folosită de căpcăunii lui Iisus pentru a-i provoca durere și a-i sublinia pretenția de autoritate. Catedrala a redeschis porțile pentru public pe 8 decembrie, după lucrări extinse de restaurare, care au costat aproximativ 700 de milioane de euro și au implicat aproximativ 2.000 de meșteșugari, restauratori, ingineri și experți în artizanat. Ceremonia de redeschidere a fost marcată de prezența liderilor mondiali, iar președintele francez Emmanuel Macron a declarat cu acest prilej: „Trebuie să prețuim această lecție de fragilitate, umilință și voință
Citește și
- Airbnb implementează „tehnologia anti-party” pentru a preveni petrecerile de Revelion
- Protestele din Georgia continuă împotriva numirii lui Mikheil Kavelashvili ca președinte. Țara se află în regresie democratică
- Bank of America şi Goldman Sachs vor dona bani comitetului inaugural al lui Trump
Partenerii noștri