• Legătura dintre romantism și ciocolată este una durabilă, căpătând o semnificație socială în Mesoamerica.
  • Richard Cadbury, fondatorul omonim al companiei britanice de ciocolată, a fost cel care a făcut ziua de Sf. Valentin atât de dulce în 1861.
  • În 1861, Cadbury a venit cu ideea de a pune produsele firmei într-o cutie în formă de inimă pentru a le vinde în perioada premergătoare zilei de 14 februarie

Ciocolata a devenit alimentul suprem al iubirii și elementul de bază de Ziua Îndrăgostiților, nicio zi de14 februarie nu ar mai fi completă fără ciocolată.

Chiar și în cazul unei pandemii, poate mai ales în acest caz, nimic nu poate opri asaltul de reclame de Ziua Îndrăgostiților. Mărfuri de toate formele și dimensiunile se transformă pentru scurt timp în obiecte în formă de inimă. Alimentele sunt colorate în roșu sau vândute ca o versiune mai romantică a ceea ce au fost. Cu toate acestea, atunci când se simte presiunea de a ne exprima pasiunea, mulți se întorc la elementul de bază al Zilei Îndragostiților: ciocolata.

Legătura dintre romantism și ciocolată este una durabilă. Cacao, ingredientul de bază al ciocolatei, a căpătat o semnificație socială în Mesoamerica, unde boabele  au fost folosite la aromatizarea mâncării și la prepararea băuturilor încă din anul 2.000 î.Hr. Mayașii și aztecii făceau troc cu cacao. De asemenea, ingredientul era, un element al ofrandelor rituale, inclusiv al celor legate de dragoste. Băuturile făcute din cacao erau aromatizate cu mirodenii, miere sau flori și consumate în momente importante, cum ar fi negocierile dintre un pretendent și viitorul socru, relatează The Economist..

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

La început, ciocolata a fost rezervată regalității și elitelor, dar în scurt timp s-a răspândit. Mulți au fost convinși de puterile energizante ale ciocolatei- nu fără motiv, deoarece cacao conține teobromină și cofeină, ambele stimulente ușoare.

Victorioșii au fost cei care au stabilit definitiv ciocolata ca aliment al romantismului, în special de Ziua Îndragostiților. Oamenii își trimiteau mărțișoare dulci în această zi chiar și în epoca medievală. Charles, duce de Orleans, a scris primul poem de dragoste cunoscut de Ziua Îndrăgostiților în 1415, în timp ce era întemnițat în Turnul Londrei. („Sunt deja bolnav de dragoste/Mi foarte blând Valentin”, i-a spus el soției sale).

Ciocolata are o istorie dulce a seducției

Richard Cadbury, fondatorul omonim al companiei britanice de ciocolată, a fost cel care a făcut ziua de Sf. Valentin atât de dulce. În 1861, Cadbury a venit cu ideea de a pune produsele firmei într-o cutie în formă de inimă pentru a le vinde în perioada premergătoare zilei de 14 februarie. Chiar și după ce bomboanele de ciocolată se terminau, fetele îndragostite puteau umple cutiile cu amintiri ale iubiților lor – și alte bunătăți delicioase.

Americanii au făcut legătura dintre ciocolată și romantism prin inventarea „săruturilor” Hershey’s în secolul XX. În zilele noastre, nicio masă de Sfântul Valentin nu ar fi completă fără ciocolată, un desert sugestiv.

În America, atât bărbații, cât și femile își cumpără ciocolată unul altuia în ziua iubirii, dar în Japonia se așteaptă ca femeile să cumpere ciocolată pentru iubitul lor. Rădăcinile tradiției se întorc la cofetari. În anii 1950, bomboanele de ciocolată în formă de inimă au fost comercializate ca o modalitate acceptabilă pentru femei de a-și exprima kokuhaku- o mărturisire a iubirii lor- ceea ce, la acea vreme, era cosnsiderat nepotrivit de îndrăzneț ( bărbații au șansa lor o lună mai târziu, de „Ziua Albă”, când pot reciproca gestul).