• Povestea peșterii este la granița dintre adevăr și legendă și se leagă de avocatul constănțean Jean Dinu
  • Jean Dinu a reamenajat locul cu ajutorul preotului Constantin Lembrău din Adamclisi
  • Ciprian Popescu: „Aici au fost primii oameni botezați de mâinile Sfântului Apostol Andrei”

Știi că peștera Sfântului Andrei din Constanța este loc de pelerinaj în fiecare an, dar probabil că nu știi cum a fost ea găsită. Povestea este la granița dintre adevăr și legendă și se leagă de avocatul constănțean Jean Dinu.

Era anul 1918, anul Marii Uniri, dar cu ceva timp înainte de acest moment istoric. Jean Dinu auzise de la bătrâni despre o peșteră în care ar fi locuit Sfântul Andrei. Dar după secole de ocupație otomană a Dobrogei, nimeni nu știa unde e. Locul precis i s-a arătat avocatului în vis.

Ciprian Popescu, ieromonah Mănăstirea Peștera Sf. Apostol Andrei, Constanța: „Peștera era în mijlocul pădurii. Era prinsă de pomi, de rădăcini, nu era accesibilă și nu se putea intra înăuntru. A reluat pur și simplu activitatea de a descoperi peștera, a eliberat-o de rădăcini și crengi care erau înăuntru.”

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Jean Dinu a început reamenajarea locului. A fost ajutat mult de preotul Constantin Lembrău din Adamclisi. Au fost construite primele chilii, unde au venit și primii călugări. Apoi, în 1936, a fost construită și turla.

În 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, episcopul Chesarie Păunescu al Constanței a sfințit peștera Sfântului Andrei și refăcut-o biserică pentru prima oară în aproape 2.000 de ani. Dar apoi, ca și toată România, locul a căzut victimă ocupației comuniste.

Ciprian Popescu, ieromonah Mănăstirea Peștera Sf. Apostol Andrei, Constanța: „Iarăși a fost închisă, iarăși a fost părăsită. Nu s-a dat voie la niciun creștin să vină în peșteră. Partea de la intrare a fost aruncată în aer ca să se astupe pur și simplu peștera să nu mai intre nimeni.”

După 1990, a început o altă etapă a mănăstirii de la Peștera Sfântului Andrei, cea mai infloritoare. Nici nu este greu de înțeles de ce locul are o atracție deosebită.

Ciprian Popescu, ieromonah Mănăstirea Peștera Sf. Apostol Andrei, Constanța: „Aici au fost primii oameni botezați de mâinile Sfântului Apostol Andrei. Este singuru loc în care oamenii l-au descoperit pe Hristos și pe Dumnezeu din însăși gura Sfântului Apostol Andrei. Aici este punctul zero al creștinismului nostru românesc. De aici a plecat creștinismul în tot ținutul românesc.”