• Cultura și societatea sunt două aspecte fundamentale care se influențează reciproc.
  • G.Butunoiu: Internetul a schimbat radical lumea în ultimii 20 de ani.
  • G.Butunoiu: Este un moment oportun ca tradițiile culturale să fie (re)valorificate la maximum.

Ai putea trăi fără cultură? Fără literatură, artă, muzică, teatru sau tradiții? Azi se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente culturale din țără, Noaptea Muzeelor. Poți descoperi arta fără să mai fii ingrădit de presiunea timpului.

Dincolo de timp și spațiu, cultura este o forță puternică care definește gândirea, comportamentul și relațiile umane.Ea contribuie la definirea unicității fiecărei comunități și transmite moștenirii culturale de la o generație la alta.

Putem trăi fără cultură? Cum ar arăta o societată fără ea?

„Cum ar arăta societatea fără cultură? Asta ar fi foarte problematic. Dacă un om poate trăi fătă cultură? Da, bieneînțeles că poate trăi și fără cultură. Toată societatea fără cultură, nu poate, în niciun caz. Probabil ar face implozie în câteva luni sau poate câțiva ani, cel mult. Deci nu, nu se poate”, a explicat George Butunoiu, sociolog, pentru Aleph News.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
MEDVEDEV AMENINȚĂ SUA
CUM S-AU DESCURCAT ELEVII LA MATE?
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI

Cum pot fi valorificate tradițiile și moștenirea culturală într-un mediu social în continuă schimbare? Mai poate trăi arta dacă nu este populară în online?

„Cu siguranță, discuția duce imediat către cultura de internet a zilelor noastre. Internetul s-a răspândit de vreo 20 de ani pe scară largă și bineînțeles că și cei din cultură și alții s-au întrebat și se întreabă în continuare, dacă ceea ce vedem pe internet e cultură sau nu. Dacă un concert de muzică clasică, o mare simfonie ascultată pe internet e cultură și multe altele. Eu sunt în tabăra celor care consideră că da, 100%, ceea ce se vede pe internet e cultură în cel mai direct sens al cuvântului. Și nu numi că e cultură, dar, de multe ori, pe internet, poți să vezi sau să înțelegi mult mai multe decât atunci când ești în fața unui mare monument, a unui mare împins de la spate de alții care vor să vadă și ei. Stai acolo două minute și vezi doar ce e în fața ta, patru metri pătrați, pe când, pe internet vezi toată istoria, vezi detalii arhitecturale, apropii, mărești, micșorezi, deci cultura pe internet, după părerea mea, e cultură adevărată în cel mai apropiat sens al cuvântului”, a adăugat George Butunariu.

Citește și