• Un studiu din 2020 publicat în Frontiers in Psychology a constatat că câinii pot prinde și împărtăși emoțiile partenerilor lor umani
  • Potrivit studiului, câinii pot percepe și pot răspunde la stările emoționale ale partenerilor lor umani folosind diverse indicii precum expresiile faciale, limbajul trupului, voce, atingere.
  • Spre deosebire de câini, pisicile sunt mai subtile în expresiile lor emoționale și este posibil să nu prezinte întotdeauna semne evidente de suferință sau fericire.

Oamenii au format o legătură extraordinară cu animalele de companie, această legătură fiind un rezultat al anilor de co-evoluție care a alimentat o înțelegere profundă, non-verbală. Ne împărtășim viețile, casele și, adesea, emoțiile noastre cu aceste animale. Faptul că două treimi din gospodăriile din SUA aleg să păstreze un animal de companie este o dovadă a acestei legături om-animal.

Câinii și pisicile sunt cele mai populare animale de companie din S.U.A., câinii depășesc ușor pisicile în ceea ce privește popularitatea. Această preferință pentru câini față de pisici este adesea atribuită dragostei necondiționate și companiei oferite de câini, în concordanță cu beneficiile de sănătate mintală pe care le oferă, cum ar fi încurajarea activității fizice și timpul în aer liber pentru stăpânii lor. Pisicile, pe de altă parte, sunt cunoscute pentru calitățile lor de reducere a stresului, oferind un alt tip de companie pe care mulți îl consideră la fel de plină de satisfacții.

Câinele tău are nevoie de un stil de comunicare mai empatic

Proprietarii de câini susțin uneori că câinii lor înțeleg vorbirea umană. Acest lucru nu este complet neconform, dar știința ne spune că probabil nu sunt cuvintele pe care le înțeleg, ci emoția din spatele lor. Un studiu din 2020 publicat în Frontiers in Psychology a constatat că câinii pot prinde și împărtăși emoțiile partenerilor lor umani, mai ales dacă au o relație lungă și apropiată.

Recomandări

PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA

Studiul a măsurat variabilitatea ritmului cardiac al câinilor și stăpânilor și a constatat că aceștia se sincronizau în condiții stresante. Acest lucru sugerează că câinii pot empatiza cu oamenii și invers.

Pisicile răspund mai bine la mimă

Spre deosebire de câini, pisicile sunt mai subtile în expresiile lor emoționale și este posibil să nu prezinte întotdeauna semne evidente de suferință sau fericire. Așadar, nu trebuie să te aștepți ca pisica ta să reacționeze la fel ca și câinele tău la indiciile tale emoționale sau să afișeze aceleași emoții ca și tine.

Pisicile au propriile lor personalități și preferințe unice și este posibil să nu dorească întotdeauna să interacționeze cu tine sau să-ți urmeze comenzile. Interesant este că pisicile pot vocaliza mai des cu oamenii decât cu alte pisici și pot varia tonul și intensitatea apelurilor lor pentru a transmite mesaje diferite. De asemenea, pisicile își pot ajusta comportamentul în funcție de starea de spirit, personalitatea și preferințele omului.

Citește și