• Curtea Supremă a declarat miercuri că va prelua cererea Administrației Biden de a menține accesul la o pilulă de avort utilizată pe scară largă.
  • Rezultatul cazului ar putea avea consecințe de amploare prin restricționarea modului în care poate fi obținut medicamentul mifepristone.
  • Înalta Instanță a intervenit, lăsând neschimbată disponibilitatea mifepristonei până când judecătorii vor pronunța o decizie definitivă.

Curtea Supremă din SUA a declarat miercuri că va prelua cererea Administrației Biden de a menține accesul la o pilulă de avort utilizată pe scară largă, marcând prima dispută care implică avortul, pe care Înalta Instanță o va audia de la audierea membrilor majorității conservatoare a lui Roe Wade.

Adusă de un grup de medici și asociații medicale care se opun dreptului la avort, rezultatul cazului ar putea avea consecințe imense prin restricționarea modului în care poate fi obținut medicamentul mifepristone. Instanța a respins un recurs separat din partea organizațiilor care au cerut justiției să decidă legalitatea aprobării mifepristonei din 2000 de către Food and Drug Administration și a unei versiuni generice a medicamentului.

Înalta Instanță a intervenit într-o etapă anterioară, lăsând neschimbată disponibilitatea mifepristonei până când judecătorii vor pronunța o decizie definitivă, care este așteptată până la sfârșitul lunii iunie și ar avea un impact la nivel național, chiar și în statele în care avortul este legal.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
MENIU A LA GREC
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT

Ca răspuns la decizia Curții Supreme de a prelua cazul, secretara de presă a Casei Albe, Karine Jean Pierre a declarat că Administrația Biden va continua să susțină aprobarea FDA a mifepristonei ca fiind sigură și eficientă. Ea a avertizat că o hotărâre a unei instanțe inferioare care limitează disponibilitatea medicamentului, dacă este menținută, „amenință să submineze hotărârea științifică, independentă a FDA și ar reimpune restricții învechite privind accesul la avort sigur și eficient cu medicamente”.

„Nicio femeie nu ar trebui să nu poată avea acces la îngrijirea medicală de care are nevoie”, a spus ea într-un comunicat. „Asta nu ar trebui să se întâmple în America, punct.”

Citește și