- Vremea extremă a pus la grea încercare rețelele de electricitate, mai mulți furnizori de energie electrică îndemnând milioane de oameni să reducă consumul.
- Gheața și zăpada se pot acumula pe liniile electrice și pe crengile copacilor, ceea ce poate provoca ruperea sau căderea acestora pe linii.
- Pe măsură ce temperaturile scad, oamenii folosesc mai multă energie electrică pentru a-și încălzi locuințele și afacerile.
O furtună de iarnă brutală a adus haos de Crăciun pentru milioane de americani, în timp ce zăpada intensă și frigul rece au cuprins părți din estul Statelor Unite. Vremea extremă a pus la grea încercare rețelele de electricitate, mai mulți furnizori de energie electrică îndemnând milioane de oameni să reducă consumul pentru a minimiza întreruperile de curent, subliniind vulnerabilitatea echipamentelor sistemelor de energie electrică în astfel de condiții meteo extreme. De ce se întrerupe curentul când afară este atât de frig?
Întreruperea curentului electric pe timp de vreme rece
Sistemul electric este format din mii de componente care sunt în mare parte electromecanice, cu multe piese în mișcare. Există un interval în care aceste componente funcționează cel mai bine. Atunci când vremea devine prea rece sau prea caldă, sau când nivelul de umiditate depășește acest interval, sistemul electric nu va mai fi la fel de eficient. Aceste componente mobile vor trebui să lucreze puțin mai mult pentru a obține același rezultat ca într-o zi mai favorabilă. Nu ajută nici faptul că infrastructura noastră este îmbătrânită, ceea ce face ca sistemul electric să răspundă mai greu la fenomenele meteorologice extreme.
Gheață pe liniile electrice
Vremea de iarnă se caracterizează adesea prin furtuni și viscole. Gheața și zăpada se pot acumula pe liniile electrice și pe crengile copacilor, ceea ce poate provoca ruperea sau căderea acestora pe linii, ducând la întreruperi de curent. Chiar dacă nu este zăpadă sau viscol, rădăcinile copacilor cauzează o problemă, oferind o cale de formare a gheții în jurul liniilor electrice subterane, perturbând fluxul de electricitate. Pe vreme rece, un transformator cald poate fi foarte atrăgător pentru un animal mic sau o pasăre, ceea ce poate duce la defecțiuni.
Cererea crescută de energie electrică
Pe măsură ce temperaturile scad, oamenii folosesc mai multă energie electrică pentru a-și încălzi locuințele și afacerile. Acest lucru poate solicita rețeaua electrică, mai ales dacă cererea de electricitate depășește capacitatea rețelei de a o produce și distribui. În cazul în care temperaturile extreme sunt mai rele decât cele prognozate și/sau se produc mai repede decât se preconizează, este posibil ca societățile de utilități să nu aibă suficient timp sau resurse pentru a satisface cererea crescută de energie electrică. Acest lucru poate duce la suprasarcini locale sau generalizate, ceea ce poate duce la întreruperi automate ale serviciilor sau la pene de curent rotative în unele cartiere.
În ultimii ani, tot mai mulți oameni au folosit panouri solare pentru a-și produce propria energie electrică. Cu toate acestea, în timpul vremii nefavorabile, randamentul acestor dispozitive este redus și crește cantitatea de energie pe care trebuie să o furnizeze compania de utilități, ceea ce agravează și mai mult problema. În plus, clienții care generează energie de la aceste dispozitive ascund de la compania de utilități cererea reală de energie a unei locuințe sau clădiri. Acest lucru face ca aceștia să aibă dificultăți în a ști câtă energie trebuie să fie capabili să furnizeze instantaneu atunci când aceste surse de autogenerare se deconectează sau sunt reduse substanțial.
Pentru a preveni întreruperile de energie electrică pe timp de frig sau de caniculă, companiile de utilități trebuie să ia măsuri pentru a îmbunătăți funcționarea sistemului energetic. Asigurarea faptului că centralele electrice sunt izolate corespunzător, înlocuirea infrastructurii învechite, adăugarea de echipamente suplimentare de monitorizare a stării și îmbunătățirea previziunilor de sarcină pentru anumite medii meteorologice sunt câteva dintre măsurile care pot fi luate.
Punerea în aplicare a acestor măsuri are un cost, în special dacă implică înlocuirea infrastructurii învechite. Cu toate acestea, nerezolvarea acestor probleme poate duce la întreruperi mai frecvente și catastrofale ale energiei electrice. Orice remediere de ultim moment ar fi nu numai ineficientă, ci și costisitoare pentru populație.