• Multă vreme, cele mai bune vinuri aveau punți, iar vinurile mai ieftine nu.
  • În prezent, o sticlă de vin nu înseamnă neapărat că este un vin de calitate.
  • Poți face ca sticla și recipientul să fie cât de mari vrei, dar majoritatea sticlelor conțin în continuare același standard de 750 ml de vin.

Oricine a luat în mână o sticlă de vin a observat cu siguranță una dintre cele mai distinctive trăsături ale acesteia: adâncitura mare de pe fund. Termenul tehnic pentru această adâncitură este punt” și, cu siguranță, ea există de secole pentru a servi unui scop specific și științific. Sau nu?

Nu există un consens real cu privire la motivul pentru care este prezentă, dar se pare că are o mulțime de utilizări practice. Așa că, indiferent de motivul pentru care suflătorii de sticlă au început să pună pumnii în sticle, aceștia au rămas aici.

Primul și poate cel mai plauzibil motiv pentru adânciturile de la baza sticlei de vin este acela că face ca sticla să fie mai puțin înclinată. Sticlele de vin sunt adesea înalte și înguste, iar când erau inițial suflate manual, procesul de suflare a sticlei a creat o cusătură în partea de jos.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Adăugarea vârfului a împins cusătura în sus în interiorul sticlei, iar greutatea suplimentară a ajutat la menținerea fundului la locul său pe masă. Ați putea presupune că dispozitivul de fixare are rolul de a prinde sedimentele de vin – sau drojdia – de pe fundul sticlei, ceea ce, într-un fel, face. Dar atunci când turnați vinul, sedimentele sunt de fapt prinse de umerii sticlei, unde se curbează înainte de gât.

Oricum, multe sticle de vin sunt depozitate pe o parte, așa că nu contează. Și mai există și faptul că vinurile – cum ar fi soiurile albe sau rosé – nu au cu adevărat sedimente, dar sticlele lor au totuși punți.

Multă vreme, cele mai bune vinuri aveau punți, iar vinurile mai ieftine nu. Apoi, producătorii de vinuri mai ieftine și-au dat seama că oamenii ar plăti mai mult pentru vinul din sticlele cu adâncituri deoarece credeau că acest lucru înseamnă că vinul este de o calitate superioară. Așa că, în prezent, o sticlă de vin nu înseamnă neapărat că este un vin de calitate.

Apoi, mai este și faptul că sticla pare să conțină mult vin înăuntru, dar o parte din spațiu este ocupat de un vârf de sticlă. Poți face ca sticla și recipientul să fie cât de mari vrei, dar majoritatea sticlelor conțin în continuare același standard de 750 ml de vin.

Indiferent de motivul pentru care a fost pusă acolo, se dovedește a fi foarte utilă. Puteți pune degetul mare în recipient în timp ce țineți fundul sticlei în timp ce turnați un pahar. Acest lucru ajută la evitarea transferului de căldură de la mână la vin.

Vorbind de temperatură, cupa oferă o suprafață mai mare, ceea ce ajută unele soiuri să se răcească mai repede. Și puteți glisa dopul unei sticle în recipientul unei alte sticle, pentru a depozita mai multe sticle pe părțile lor laterale.