• Două cafele ar putea fi prea mult pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată, avertizează un nou studiu.
  • Consumul a două cești de cafea pe zi dublează riscul de deces cardiac în rândul persoanelor care se confruntă cu hipertensiune arterială severă.
  • Cei care au băut o ceașcă de cafea sau ceai verde, ambele conținând cofeină, nu au prezentat efecte adverse.

Două cafele ar putea fi prea mult pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată, avertizează un nou studiu. Cercetătorii de la Asociația Americană a Inimii au descoperit că consumul a două cești de cafea pe zi dublează riscul de deces cardiac în rândul persoanelor care se confruntă cu hipertensiune arterială severă.

Cercetătorii au studiat 18.600 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, urmărindu-i timp de 19 ani. Ei au descoperit că două cești de cafea pe zi sau mai mult au fost suficiente pentru a dubla riscul de deces în cazul pacienților cu o tensiune arterială de 160/100 mm/Hg sau mai mare.

Cu toate acestea, nu au fost numai vești proaste pentru iubitorii de cafea. Cei care au băut o ceașcă de cafea sau ceai verde, ambele conținând cofeină, nu au prezentat efecte adverse. Cercetări anterioare au constatat că consumul unei cești de cafea pe zi poate ajuta supraviețuitorii unui atac de cord prin scăderea riscului de deces după un eveniment cardiac. De asemenea, poate preveni atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale la persoanele sănătoase. Studii separate au sugerat că consumul regulat de cafea poate reduce riscul de a dezvolta boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și unele tipuri de cancer.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.

De asemenea, poate ajuta la controlul apetitului, la scăderea riscului de depresie sau la creșterea vigilenței – deși nu este clar dacă acest efect este datorat cofeinei sau altor substanțe din cafea. În ceea ce privește partea nocivă, prea multă cafea poate crește tensiunea arterială și poate duce la anxietate, palpitații cardiace și dificultăți de somn.

Studiul nostru a avut ca scop să determine dacă efectul protector cunoscut al cafelei se aplică și la persoanele cu diferite grade de hipertensiune și a examinat, de asemenea, efectele ceaiului verde în aceeași populație”, spune autorul principal al studiului, Hiroyasu Iso, doctor în medicină, director al Institutului de Cercetare a Politicilor de Sănătate Globală, Biroul de Cooperare Internațională în domeniul Sănătății, Centrul Național pentru Sănătate Globală și Medicină din Tokyo, într-un comunicat de presă.

Din câte știm noi, acesta este primul studiu care constată o asociere între consumul a 2 sau mai multe cești de cafea pe zi și mortalitatea prin boli cardiovasculare în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială severă.”

O ceașcă de cafea poate fi încă sigură

Hipertensiunea arterială apare atunci când forța de împingere a sângelui împotriva pereților vaselor de sânge este în mod constant prea mare, ceea ce face ca inima să lucreze mai mult pentru a pompa sângele. Pe parcursul a aproape 19 ani de urmărire, echipa a studiat 842 de decese cauzate de boli cardiovasculare. Analiza datelor a constatat că consumul a două sau mai multe cești de cafea pe zi a afișat o legătură cu un risc semnificativ mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare la persoanele a căror tensiune arterială era de 160/100 mm Hg sau mai mare, comparativ cu cele care nu au băut cafea.

Consumul unei cești de cafea pe zi nu a prezentat o legătură cu un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare în toate categoriile de tensiune arterială. În plus, consumul de ceai verde nu a prezentat o asociere cu un risc crescut de deces cardiac la niciun pacient.

Aceste constatări pot susține afirmația că persoanele cu hipertensiune arterială severă ar trebui să evite consumul excesiv de cafea”, spune Iso. Deoarece persoanele cu hipertensiune arterială severă sunt mai sensibile la efectele cofeinei, efectele nocive ale cofeinei pot depăși efectele sale protectoare și pot crește riscul de deces.”

Cercetătorii au clasificat tensiunea arterială în cinci categorii: optimă și normală (mai puțin de 130/85 mm/Hg); normală ridicată (130-139/85-89 mm/Hg); hipertensiune de gradul 1 (140-159/90-99 mm/Hg); gradul 2 (160-179/100-109 mm/Hg); și gradul 3 (mai mare de 180/110 mm/Hg). Măsurile tensiunii arteriale în gradele 2 și 3 au fost considerate hipertensiune arterială severă în acest studiu. În timpul studiului, publicat în Journal of the American Heart Association, participanții japonezi au furnizat date prin intermediul unor examene de sănătate și al unor chestionare autoadministrate care evaluau stilul de viață, dieta și istoricul medical.

Cine prezintă cel mai mare risc?

Studiul a constatat că persoanele care consumă mai frecvent cafea sunt mai predispuse să fie mai tinere, fumătoare și consumatoare de alcool, să mănânce mai puține legume și să aibă un nivel mai ridicat de colesterol total, indiferent de categoria de tensiune arterială.

Beneficiile ceaiului verde pot fi explicate prin prezența polifenolilor, care sunt micronutrienți cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii sănătoase, care se găsesc în plante. Cercetătorii adaugă că polifenolii pot fi o parte din motivul pentru care doar consumul de cafea a fost asociat cu un risc crescut de deces la persoanele cu hipertensiune arterială severă, în ciuda faptului că atât ceaiul verde, cât și cafeaua conțin cafeină.

Cercetătorii au remarcat că studiul lor are mai multe limitări: consumul de cafea și de ceai a fost auto-raportat; tensiunea arterială a fost măsurată la un singur punct, ceea ce nu a ținut cont de modificările în timp, iar natura observațională a studiului nu a putut stabili o legătură directă de cauză și efect între consumul de cafea și riscul de boli cardiovasculare în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială severă.