• Trei copii din ediţia princeps a pieselor lui William Shakespeare vor fi expuse în Scoţia.
  • Expoziția marchează cea de-a 400-a aniversare a primei ediții tipărite a colecției de piese de teatru a lui Shakespeare, denumită în mod obișnuit de către cercetătorii moderni ,,First Folio” .
  • Prima ediție tipărită a pieselor lui Shakespeare a fost publicată în 1623, la aproximativ șapte ani după moartea dramaturgului.

Trei copii din ediţia princeps a pieselor lui William Shakespeare vor fi expuse în Scoţia cu prilejul aniversării a 400 de ani de la publicare, potrivit The Star.

Volumele vor putea fi admirate la University din Glasgow, Biblioteca Naţională a Scoţiei cu sediul în Edinburgh şi la Mount Stuart, din Insula Bute, în diferite perioade ale acestui an.

Expoziţia marchează cea de-a 400-a aniversare a primei ediţii tipărite a pieselor shakespeariene, denumită de exegeţii moderni First Folio.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

First Folio a văzut lumina tiparului în 1623, la circa şapte ani după moartea dramaturgului, şi este considerată una dintre cele mai influente cărţi scrise vreodată.

Doar 18 dintre piesele lui Shakespeare au fost tipărite în timpul vieţii autorului, iar unele dintre acestea au făcut parte din ediţii denaturate sau piratate, spun experţii literari.

Publicarea First Folio a fost un demers costisitor şi riscant” la vremea respectivă, susţine profesorul Adrian Streete, coordonatorul departamentului de literatură de la Universitatea din Glasgow.

„Popularitatea lui Shakespeare nu era în acea vreme ceea ce va deveni mai târziu” , a mai spus el.

Colecţia First Folio conţine 36 de piese, dintre care 18 erau publicate pentru prima dată, şi a reprezentat salvarea unor opere precum „Furtuna” şi Macbeth” de la o posibilă pierdere.

Au fost tipărite 750 de exemplare dintre care se mai păstrează 235 – 50 de copii se află în Mare Britanie, 149 în Statele Unite şi 36 în alte ţări – nouă dintre acestea sunt considerate dispărute.

Cele trei exemplare care vor fi expuse în Scoţia provin din trei colecţii diferite şi spun poveşti diferite.

Povestea prin care Comediile, piesele istorice şi tragediile domnului William Shakespeare au devenit „First Folio”este una lungă şi complicată, impregnată de concepţii diferite ale prestigiului literar, teatrului şi identităţii naţionale” , a mai spus Streete.

First Folio rămâne însă un monument simbolic pentru puterea durabilă a literaturii, care ne ajută să ne înţelegem pe noi şi pe ceilalţi, şi să ne imaginăm lumi noi şi mai bune” .

Copia universităţii va fi expusă doar pentru un weekend, între 22 şi 23 aprilie, la Hunterian Art Gallery.

Coordonatoarea secţiei de cărţi rare, hărţi şi muzică din cadrul Bibliotecii Naţionale a Scoţiei, Helen Vincent, a precizat că expunerea volumelor pe parcursul anului 2023 se va sincroniza cu aniversarea cărţii, în noiembrie 1623, când a fost pusă pentru prima dată în vânzare.

Sunt sigură că celor care au depus atât de multe eforturi pentru producerea acestei cărţi le-ar plăcea să ştie că, peste 400 de ani, dedicarea lor pentru conservarea şi distribuirea pieselor lui Shakespeare continuă să aibă un impact atât de profund asupra culturii în toate formele sale” , a mai spus ea.

Copia First Folio deţinută de bibliotecă va putea fi văzută de public în cadrul expoziţiei Treasures” , care va fi deschisă în Edinburgh începând cu luna septembrie.

Elizabeth Ingham, bibliotecară în cadrul Mount Stuart Trust a spus că asociaţia este ”încântată” să prezinte First Folio, exemplar aparţinând Bute Collection, în perioada 17 aprilie-3 mai.