• Câștigătorul premiului Nobel pentru Pace va fi anunțat azi
  • OMS, Greta Thunberg și premierul Noii Zeelande sunt între favoriți
  • Trump spune că el ar trebuie să primească acest vestigios premiu

Comitetul Premiului Nobel pentru Pace va anunța azi câștigătorul a ceea ce este considerat cel mai prestigios premiu din lume. Este un an caracterizat de o pandemie globală și de o revoltă socială și economică fără precedent, scrie Time.

Dintr-o listă secretă de 318 candidați pentru acest renumit premiu, există totuși câțiva favoriți, notează jurnaliștii de la Time.

Organizația Mondială a Sănătății

COVID-19 a dominat agenda publică și dezbaterile politice din 2020. A schimbat modul în care majoritatea dintre noi călătorim, lucrăm și interacționăm. Așadar, nu este surprinzător faptul că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este favorită pentru Premiul Nobel pentru Pace. OMS a fost în centrul crizei cauzată de coronavirus; de la declararea pandemiei, în 11 martie, până la stabilirea de recomandări privind sănătatea publică, și chiar la consolidarea capacității de reacție în fața virusului a țărilor care s-au dovedit vulnerabile în lupta cu boala.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
CÂT NE COSTĂ RECRUTAREA
RĂDUCANU SE RETRAGE DE LA ROLAND GARROS
CUM PREPARI O SALATĂ SĂNĂTOASĂ?
CREANGĂ TE INVITĂ LA EL ACASĂ
POȚI TRĂI FĂRĂ CULTURĂ?

Greta Thunberg

Adolescenta de origine suedeză Greta Thunberg a câștigat, în 2019, un premiu supranumit „Nobel alternativ”, pentru munca de activist împotriva schimbărilor climatice. În 2020, casele de pariuri au inclus-o din nou pe Thunberg printre cei considerați susceptibili de a câștiga un premiu Nobel.

În aprilie, ea a lansat o campanie pentru a sprijini UNICEF în protejarea tinerilor în timpul pandemiei. Thunberg a susținut în mod constant că schimbările climatice și COVID-19 ar trebui combătute simultan.

Sursa: Profimedia

Jacinda Ardern

În timp ce dezbaterea prezidențială a SUA dintre Donald Trump și Joe Biden a fost marcată de insulte și întreruperi, în Noua Zeelandă, cea mai tânără femeie premier din lume, Jacinda Ardern, a avut dezbateri politice solide cu liderul opoziției Judith Collins.

Presa a numit cele două dezbateri aproape simultane un „contrast de stiluri”. Dar Ardern și-a câștigat aprecierea pentru modul în care a condus țara. Răspunsul ei puternic, dar empatic, la masacrul din Christchurch din Noua Zeelandă a adus-o pe lista pentru Nobelul din 2019, iar Ardern se află din nou printre favoriți și în 2020. Modul de acțiune rapid al primului ministru în cazul crizei COVID-19 a ajutat Noua Zeelandă să fie țara cu cele mai puține decese din lume.

Sursa: Profimedia

Donald Trump

Președintele american Donald Trump a spus de mai multe ori că este merită să câștige Premiul Nobel pentru Pace. La un miting din ianuarie 2020 organizat la Toledo, Ohio, el a spus participanților că premiul din 2019 acordat lui Abiy Ahmed ar fi trebuit să-i revină, de fapt, lui. În 2018, Trump a spus că merită premiul pentru eforturile sale de a-l convinge pe liderul nord-coreean Kim Jong Un să renunțe la armele nucleare.

Sursa: Profimedia

Loujain al-Hathloul

Loujain al-Hathloul este o activistă pentru drepturile femeilor. Ea a fost arestată de mai multe ori după ce ar fi sfidat regimul saudit care nu permite femeilor să conducă mașini. De asemenea, în mai 2018 ea a ajuns în închisoare, alături de alte activiste, sub acuzația că încearcă să destabilizeze regatul saudit. În 2015, ea s-a aflat în Top 3 Cele mai influente femei arabe.

Sursa: Reuters

Premiul Nobel pentru Pace a fost înființat, alături de premiile pentru literatură, fizică, chimie, medicină și psihologie și științele economice, de Alfred Nobel în 1895.

Anul trecut, premiul pentru pace a fost acordat premierului etiopian Abiy Ahmed Ali, pentru meritul de a fi încheiat un conflict care dura de 20 de între între Etiopia și Eritreea.