• Bojdeuca lui Creangă a fost renovată și poate fi vizitată la Noaptea Muzeelor.
  • Bojdeuca lui Ion Creangă se află în cartierul Țicău din Iași.
  • În această casă a locuit Ion Creangă între anii 1872 – 1889.

„Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească….”
Cred că ai ghicit! Îți vorbesc despre Ion Creangă. Iar dacă vrei să mergi și tu pe urmele marelui scriitor te invit să îi vizitezi Bojdeuca. Muzeul Național al Literaturii Române deschide la Noaptea Muzeelor- Bojdeuca lui Creangă, după ce a fost renovată.

Care este situația azi a Bojdeucii lui Creangă, după scandalurile din utlima vreme legate de renovare?

Au fost numeroase sesizări cum că monumentul nu mai este așa cum ar fi trebuit, așa cum era normal să rămână. Acum are prize și încălzire în pereți, pereți care au fost îndreptați la fel ca la o clădire modernă, iar noul parchet înlocuiește pardoseala originală despre care documentele spun că era din lut. Au fost și scările modificate, și grădina, dar oamenii sunt bucuroși că astăzi, pentru prima dată după ce a fost renovată, mai mult sau mai puțin bine, asta rămâne ca fiecare să decidă, Bojdeuca lui Ion Creangă este deschisă publicului la Noaptea Muzeelor.

Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru, pentru că înaiinte de renovare putea fi vizitată doar câteva luni pe an. Este locuința în care a stat marele scriitor între 1872 și 1889, locuința unde era vizitat de marele poet și bun prieten al lui Creangă, Mihai Eminescu.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Este o căsuță care a devenit muzeu memorial în 1918, iar restaurările au avut loc mulți ani mai târziu, în 1942 și în 1985, iar de atunci nu a mai putut fi renovată decât acum când uite, ne-am lovit și de aceste elemente ce țin de arhitectura modernă.

Bojdeuca este prima casă memorială din România și cred că fiecare român vrea să vină să vadă acest prim muzeu casă memorială din România, unde există lucruri care i-au apărut marelui Ion Creangă.

Citește și