- Grota „Poarta lui Pluto” din Turcia nu poate fi vizitată din cauza vaporilor toxici eliminați.
- Dioxidul de carbon creat de vizitatori deteriorează picturile peșterii Lascaux.
- Arhivele secrete ale Vaticanului rămân secrete, nici un vizitator nu are acces la acestea.
Știm că vremea plăcută te duce cu gândul la vacanțe. Am tot vorbit despre locații fascinante, dar de această dată vin cu o altă propunere. Te-ai gândit vreodată la locațiile secrete? Da știu, îți vine în minte Area 51 sau Pentagonul, dar lista este mai lungă.
Advertisment
„Poarta lui Pluto”
Lumea este vastă, și cel puțin interesantă. Să începem cu „Poarta lui Pluto” o grotă aflată în Turcia. O poveste pe scurt: în Antichitate se spunea că aici este poarta către iad; romanii au preluat de la greci și entitățile divine, Pluto fiind Hades în limbajul elen. Aici aveau loc tot felul de ritualuri, căci din grota respectivă este degajat un vapor toxic, motiv pentru care vizitatorilor le este interzis.
Peștera Lascaux
Tot o peșteră pe care nu o poți vizita este Lascaux, situată în Franța. Dacă cea din Turcia e „poarta către iad”, aceasta e o „poartă a timpului”. Înăuntru sunt picturi și amprente ale unor lucrări vechi de 20.000 de ani. Peșterea a devenit populară după cel de-al Doilea Război Mondial, dar s-a închis în 1963, deoarece respirația și transpirația vizitatorilor creau dioxid de carbon și umiditate care ar fi deteriorat picturile.
Recomandări
Arhivele Vaticanului
Urmează pe listă o sursă contemporană a conspirației: arhivele Vaticanului. Ce știm? Că aici sunt toate actele difuzate de Sfântul Scaun, documente de stat, corespondență, registre contabile și alte documente acumulate de biserică de-a lungul secolelor.
Rețeta Coca-Cola
Rețeta Coca-Cola se află într-un seif dintr-un sediu din Atlanta. Numai doi oameni din întreaga companie au acces la formula completă în orice moment.
Global Seed Vault
La fel cum e și cel mai mare depozit securizat de semințe din lume. Se află în ongyearbyen. Global Seed Vault nu este deschis pentru vizitatori.
Lacul Natron
Și închei cu Lacul Natron, din Tanzania, de care nu te poți apropia deoarece conținutul ridicat de sare ar ustura și arde pielea, iar apa este extrem de fierbinte. Dar imaginile, sunt superbe.
Citește și
- Cum petreci timp de calitate cu copilul tău? Mirela Zivari, psiholog: „Părintele nu este un competitor în jocul cu propriul copil”
- VIDEO. Peccioli câștigă concursul italian, „Satul Satului”. Orașul găzduiește mai puțin de 5.000 de locuitori
- Are Europa nevoie de arme nucleare? Macron e gata „să deschidă o dezbatere” privind apărarea solului european
Partenerii noștri