• După patru ani de la incendiului care a distrus clădirea istorică, Notre-Dame revine la viață.
  • Zeci de echipe de ingineri constructori lucrează fără pauză pentru a readuce iubita catedrală din secolul al XII-lea înapoi la viață.
  • Francezii vor putea vedea celebra clădire renovată la sfârșitul anului viitor.

După patru ani de la incendiul care a distrus Notre-Dame, zeci de echipe de ingineri constructori lucrează fără pauză pentru a readuce iubita catedrală din secolul al XII-lea înapoi la viață.

„Ne-am luat angajamentul în fața întregii lumi că vom termina catedrala noastră în cinci ani”, spune Jean-Louis Georgelin, generalul în retragere însărcinat cu reconstrucția, scrie BBC.

Turla de 66 de metri a catedralei, construită din sute de stejari din pădurile franceze vechi, baza spiralei cântărind peste 80 de tone, a fost transportată în ultimele zile la Paris și ridicată pe acoperișul catedralei.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

„În lunile următoare, parizienii vor vedea cum începe să se ridice turla. La început va fi înconjurată de schele, dar la sfârșitul anului o vor vedea dezvelită”, spune Gen Georgelin.

Deja au fost înlocuite și multe dintre vitraliile catedralei – originalele devenind prea fragile. Din fericire, niciunul dintre vitralii nu a fost grav avariat în timpul incendiului.

În interiorul Notre-Dame încă este un decor de film futurist – o masă impunătoare de schele metalice rectilinii așezate pe lângă curbele și vechiile arcade ale pietrei gotice.

Obiectivul este de a celebra o primă ceremonie în Notre-Dame, proaspăt redeschisă, în decembrie 2024.

Pe lângă turlă, se lucrează la secțiunile de zid care au căzut. Întreaga substructură din lemn a acoperișului este, de asemenea, înlocuită – pe cât posibil, într-o replică exactă a ceea ce a fost distrus.

Citește și