• După patru ani de la incendiului care a distrus clădirea istorică, Notre-Dame revine la viață.
  • Zeci de echipe de ingineri constructori lucrează fără pauză pentru a readuce iubita catedrală din secolul al XII-lea înapoi la viață.
  • Francezii vor putea vedea celebra clădire renovată la sfârșitul anului viitor.

După patru ani de la incendiul care a distrus Notre-Dame, zeci de echipe de ingineri constructori lucrează fără pauză pentru a readuce iubita catedrală din secolul al XII-lea înapoi la viață.

„Ne-am luat angajamentul în fața întregii lumi că vom termina catedrala noastră în cinci ani”, spune Jean-Louis Georgelin, generalul în retragere însărcinat cu reconstrucția, scrie BBC.

Turla de 66 de metri a catedralei, construită din sute de stejari din pădurile franceze vechi, baza spiralei cântărind peste 80 de tone, a fost transportată în ultimele zile la Paris și ridicată pe acoperișul catedralei.

Recomandări

REZULTATELE ALEGERILOR
ÎN SPATELE CORTINEI
ISRAELUL PREGĂTEȘTE ATACUL
BRITNEY MARRIED HERSELF
MOLDOVA ALEGE UE
O NOUĂ ACUZAȚIE

„În lunile următoare, parizienii vor vedea cum începe să se ridice turla. La început va fi înconjurată de schele, dar la sfârșitul anului o vor vedea dezvelită”, spune Gen Georgelin.

Deja au fost înlocuite și multe dintre vitraliile catedralei – originalele devenind prea fragile. Din fericire, niciunul dintre vitralii nu a fost grav avariat în timpul incendiului.

În interiorul Notre-Dame încă este un decor de film futurist – o masă impunătoare de schele metalice rectilinii așezate pe lângă curbele și vechiile arcade ale pietrei gotice.

Obiectivul este de a celebra o primă ceremonie în Notre-Dame, proaspăt redeschisă, în decembrie 2024.

Pe lângă turlă, se lucrează la secțiunile de zid care au căzut. Întreaga substructură din lemn a acoperișului este, de asemenea, înlocuită – pe cât posibil, într-o replică exactă a ceea ce a fost distrus.

Citește și