• Studiu Nielsen BookData: Cartea tipărită asigură 80% din preferințele Gen Z.
  • Kaia Gerber, model, Library Science book club: Cititul este așa de sexy.
  • Mark McCrindle: Următoarea generație este deja născută, numele ei este Alpha.

Dacă te-ai obișnuit cu plângerile legate de lipsa de interes pe care o manifestă tinerele generații când e vorba de lectură, acesta e momentul pe care îl așteptai. Vedetele din Generația Z încep să includă printre pasiunile lor cărțile.

Unde se întâlnesc tinerii cu lecturile preferate?

Cifrele vin dintr-un studiu Nilsen BookData care constată că atunci când e vorba despre achizițiile de carte, tinerii preferă în proporție de 80% varianta tipărită. În Marea Britanie este identificată și tendința tinerilor de a alege bibliotecie pentru întâlniri în locul gălăgiei din cafenele.

Așa se face că vizitele în biblioteci au crescut cu 71%. Este vorba despre cei născuți între 1997 și 2012, iar vedetele îți ascultă publicul. Așa se face că apar tot mai multe cluburi de carte asociate cu persoane publice din această generație.

Recomandări

PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
SĂRBĂTOREȘTI ZIUA STAR WARS
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?

De exemplu modelul Kaia Gerber, pe care cei din generația mea o știm mai bine drept fiica lui Cindy Crawford, și-a lansat propriul club de carte în 2020, în timpul pandemiei. Acum are mai bine de 15.000 de urmăritori. Unul dintre citatele pe care este creditată Gerber este chiar Cititul este așa de sexy.

Și ce ar urma?

Știm că sună final numele generației, drept Z, dar sociologul Mark McCrindle a anunțat deja cum se conturează generația celor născuți din 2012 până în 2024. El le-a dat și numele, generația Alpha. Sunt cei de la care se așteaptă să rămână mai mult timp în structurile de educație și să înceapă să câștige bani mai târziu.

Prognoza este că urmează o generație care va sta cu părinții mai mult, primul lucru care îi definește fiind acela că s-au trezit cu ecrane în fața ochilor de la cele mai fragede vârste. Acesta este modul în care își caută liniștea dar și distracția ca și educația.

Citește și