• Municipiul Iași a intrat în Rețeaua UNESCO de orașe creative, la categoria literatură.
  • Lista UNESCO numără în prezent 350 de orașe creative alese din peste 100 de țări.
  • UNESCO a remarcat orașul datorită Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere, Iași.
  • 7 domenii creative ca: designul, gastronomia, literatura și muzica, pun orașele în listă.

Veste bună pentru România. Municipiul Iaşi a devenit unul dintre cele 55 orașe noi care se alătură Rețelei UNESCO de orașe creative. Iașiul a fost inclus la categoria „Literatură”.

Simona Mirela Miculescu, ambasadorul Delegației Permanente a României la UNESCO, spune că includerea în listă, în domeniul literaturii, vine ca o recunoaștere a importanței Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași – FILIT Iași. Festivalul reunește de 11 ediții, sute de profesioniști din domeniul cultural: scriitori, traducători, editori, critici, jurnaliști si lista continua.

Astfel, Iași devine al doilea oraș din România, după Cluj-Napoca (2021 – Film), care devine membru al acestei prestigioase rețele globale a orașelor creative.

Recomandări

ÎN CE INVESTEȘTE BIDEN BANII
STEVE BUSCEMI A FOST ATACAT PE STRADĂ
CÎRSTEA A FOST ELIMINATĂ LA ROMA
CIOLACU VREA PARC TEMATIC URIAȘ
6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
NE LUĂM ANGAJAȚII DIN AFARĂ

Această inițiativă a UNESCO numără în prezent 350 de orașe, si urmărește consolidarea parteneriatelor între orașele membre ale rețelei. Orașele au fost alese din peste 100 de țări, iar pentru a ajunge pe lista acestea s-au remarcat în 7 domenii creative: artizanatul și artele populare, artele media, designul, filmul, gastronomia, literatura și muzica.

Citește și: