- linca-Maria Țoța: Anii de înot mi-au dezvoltat ambiția pe care am aplicat-o și în artă.
- linca-Maria Țoța: Lucrez fără oprire, iar mama mă aduce mereu pe drumul cel bun.
- linca-Maria Țoța: Nu mă văd în alta parte, mă simt puternic legată de țară, de familie, de prieteni.
Ilinca-Maria Țoța, un copil cu un talent artistic uriaș, a fost invitata lui Marius Tucă, în această seară. Ilinca-Maria Țoța avea doar 4 – 5 ani când făcea ascultare la mânăstirea Diaconești. Și, chiar dacă nu avea răbdare să stea locului, la îndemnul maicilor de acolo, a început, ușor-ușor, să picteze.
Și nu oricum, ci în felul ăla care-ți răsucește sufletul ca pe o cârpă udă, de te apucă plânsul și nu știi ce te-a lovit. Arta Ilincăi se extrage din arta clasică, pentru că la ea se raportează. Nu are ceva împotriva artei contemporane, să fie clar, dar, spune ea, caută sens și structură în tot ceea ce face. Păi normal, că d-aia stă cu Rembrandt-ul deschis toată ziua! E atât de distinsă în smerenia ei, cu cruciulița ei din lemn la gât, cu părul ei lung și vorba ei liniștită! Nu știi ce să adori mai întâi la Ilinca: pacea ei sau arta ei ca un eveniment de seară.
Pregătește-te să faci cunoștință cu un copil-fenomen, un artist-miracol, un iconar de excepție.
Marius Tucă: De ce pictura?
Ilinca-Maria Țoța: „De când eram mică mergeam la măicile de la o mănăstire, pe lângă Bacău. Acolo m-am apropiat foarte mult de măici, ca și copil te atrage. Mai ziceau măicile, hai să desenăm o floricică și mi-am dat seama că îmi place. Eu învățam la o școală sportivă. Îmi doream să fiu foarte bună, anii ăștia de înot mi-au dezvoltat ambiția pe care am aplicat-o și în artă. Lucrez fără oprire și mama mă aduce mereu pe drumul cel bun. Am o expoziție la Mogoșoaia. În general portretele și studiile sunt după membrii familiei.”
Marius Tucă: Cum ai descrie-o pe mama ta?
Ilinca-Maria Țoța: „Principalul meu model în viață, s-a sacrificat. Acum nu mă consider îndeajuns de puternică să renunț la tot să mă dedic familiei, copiilor”
Marius Tucă: „Mă impresionează felul tău de a fi, de a desena, pentru un copil atât de fragil la 19 ani, care își dedică viață acestei frumoase arte”
Marius Tucă: Cum te vezi peste 7 ani după ce vei termina școala imperială de la Sankt Petersburg?
Ilinca-Maria Țoța: „Mă văd înapoi acasă, să pun bazele unei școli de artă academică în Romania, să aibă studenții parte de ce eu nu am avut, nu mă văd în alta parte, mă simt puternic legată de țară, de familie, de prieteni”