• Oamenii de știință spanioli spun că părul dintr-un loc de înmormântare din Menorca arată că civilizațiile umane antice foloseau medicamente derivate din plante și tufișuri.
  • Se crede că este cea mai veche dovadă directă din Europa că oamenii iau droguri halucinogene.
  • Ele ar fi indus delir și halucinații, au descoperit cercetătorii.

Descoperirile, publicate în revista Scientific Reports, au arătat semne de activitate umană în peștera Es Càrritx, situată în partea de sud-vest a Menorcăi. Peștera găzduiește peste 200 de morminte umane și se crede că a servit drept loc ritual și funerar timp de aproximativ 600 de ani, până în 800 î.Hr.

Cercetătorii au descoperit că substanțele, care aveau potențialul de a fi destul de puternice, ar fi putut fi folosite ca parte a ritualurilor ținute la peșteră, scrie BBC. Este posibil ca acestea să fi implicat șamani „care erau capabili să controleze efectele secundare ale medicamentelor din plante”.

Analiza încuietorilor, care fuseseră vopsite în roșu în timpul ritualurilor antice și ar fi putut proveni de la mai mult de o persoană, a detectat trei substanțe psihoactive.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Alături de atropină și scopolamină, care induc halucinații, oamenii de știință au descoperit efedrina, care mărește energia și vigilența.

Cercetătorii au mai remarcat că în peșteră au fost găsite recipiente cu motive în spirală sculptate pe capace. Unii cercetători, spune raportul, au considerat că aceasta reprezintă „stările alterate de conștiență” ale unei persoane în timp ce se află sub influența halucinogenelor.

Dovezile anterioare ale consumului de droguri preistorice în Europa s-au bazat pe dovezi indirecte, cum ar fi apariția plantelor de droguri în reprezentările artistice.

Citește și:

De ce rapperr-ul P.Diddy îi plătește lui Sting 5000 de dolari pe zi pentru tot restul vieții

Tendințe în hairstyling în 2023. Ce culori recomandă specialiștii anul acesta

„Va copia Franța modelul Italiei și va interzice ChatGPT?”. Răspunsul ministrului Digitalizării