Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a scăzut ieri la 2,29%, de la nivelul de 2,40% înregistrat la sfârşitul lunii mai, potrivit datelor BNR. La sfârşitul lunii martie, ROBOR la trei luni era de 2,55%, iar la finele lunii aprilie a fost de 2,50%. ROBOR la trei luni a scăzut ca urmare a deciziilor BNR de a tăia dobânda-cheie, de la 2% la 1,75% şi de a reduce nivelul facilităţilor permanente din jurul acestei dobânzi.

Boardul băncii centrale a decis să reducă facilitatea de depozit la 1,25% pe an, de la 1,50% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2,25% pe an de la 2,50% pe an. 

Recomandări

REZULTATELE SIMULĂRII LA EVALUAREA NAȚIONALĂ
CELE MAI POPULARE ORAȘE ÎN LUNA IUBIRII
SELENA GOMEZ LANSEAZĂ UN NOU SINGLE
TOP 5 MIȘCĂRI CA SĂ CUNOȘTI CULTURI NOI
OPRAH ESTE DE NERECUNOSCUT
NOI SANCȚIUNI PENTRU PUTIN

Şi în ceea ce priveşte ROBOR la 6 luni, ieri s-a înregistrat o scădere, la 2,39%, de la 2,49% vineri. ROBOR la 6 luni sărise în a doua parte a lunii martie şi de 3,3%. ROBOR la trei luni reprezintă dodânda la care băncile îşi acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni.

Totodată, ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019. Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă, respectiv indicele IRCC.