• Joe Biden a anunțat care sunt principalele sale decizii, în calitate de președinte ales al SUA
  • Lupta împotriva coronavirusului, redresarea economică, revenirea la Acordul de la Paris sunt câteva dintre ele.
  • Implementarea deciizlor ar putea întâmpina dificultăți în absența (probabilă) a unei majorități în Senat.

Iată cele 5 decizii pe care președintele Joe Biden le-ar putea aborda în calitate de președinte ales al SUA, potrivit Le Figaro.

Plan național împotriva virusului

Odată ajuns la putere, Joe Biden, foarte critic față de gestionarea epidemiei de către administrația Trump, vrea să pună în aplicare o strategie națională pentru a „trece mai departe” în lupta cu Covid-19. Strategia va cuprinde următoarele măsuri:

  • O lege majoră în Congres;
  • Va finanța o campanie națională de testare „ale cărei rezultate vor fi disponibile imediat”;
  • Va facilita distribuirea produselor și echipamentelor medicale fabricate în SUA;
  • Masca de protecție va fi obligatorie în clădirile federale și în transportul între state;
  • Viitorul vaccin va fi gratuit pentru toți.

De asemenea, intenționează să anuleze procedura de retragere a Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) lansată de Donald Trump în iulie.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
SUA LANSEAZĂ ICBM
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL

Redresare economică de miliarde de dolari

Votul unui vast plan de ajutor pentru redresarea economiei este cealaltă prioritate a lui Joe Biden. Aceasta decizie se bazează pe capacitatea sa de a-i convinge pe republicanii să iasă din impasul din Congres. El a prezentat un plan în valoare de câteva miliarde de dolari.

Pentru a o finanța, va crește impozitele celor mai bogați americani și ale marilor companii, în special prin dublarea impozitului pe profiturile obținute în străinătate.

De asemenea, el s-a angajat să investească puternic în energie regenerabilă, programe sociale, educație și modernizarea infrastructurii.

Înapoi la Acordul de la Paris?

Încă din prima zi a președinției sale, el a promis că va readuce Statele Unite, confruntate cu catastrofe climatice din ce în ce mai numeroase și violente, în cadrul acordului climatic de la Paris de la care Donald Trump trântise ușa în 2017.

Un proiect dificil în absența unei majorități democratice în Senat.

Într-o sută de zile, va reuni și liderii celor mai poluante națiuni pentru un summit climatic.

El însuși a dezvoltat un program de mediu cu scopul de a garanta 100% energie curată și neutralitate a carbonului în Statele Unite până în 2050.

Justiția: alternative la încarcerare

El promite să numească o comisie națională formată din membrii celor două partide, care va trebui să propună reforme în termen de 180 de zile de la sistemul judiciar care a devenit, potrivit lui, „scăpat de sub control”. În special, el dorește alternative la închisoare.

Pe de altă parte, „nu este vorba de creșterea numărului de judecători”, a subliniat el, democrații fiind suspectați că vor să mărească numărul de judecători progresiști ​​la Curtea Supremă, ancorată acum în conservatorism.

Facilitarea imigrației

El a promis că va anula „din prima zi” a mandatului său emblematicul decret de migrație al lui Donald Trump, care interzice cetățenilor mai multor țări, majoritatea musulmani, să intre în Statele Unite.

De asemenea, el a promis că va reduce măsurile de detenție pentru solicitanții de azil și abordează ceea ce consideră a fi „scandalul” separării familiilor de imigranți ilegali la frontiera SUA-Mexic.

Totodată, el dorește ca Congresul să adopte rapid o lege care „va crea o foaie de parcurs către cetățenie” pentru 11 milioane de imigranți fără acte care locuiesc în Statele Unite și pentru aproximativ 700.000 de tineri, care au ajuns ilegal pe teritoriu când au erau copii, cunoscuți ca „Dreamers”.