• Între 2012-2015 au murit anual peste 100 de jurnaliști în timpul lucrului.
  • Anna Politkovskaya și James Foley au decedat în 2006, respectiv 2014.
  • Jean-Louis Calderon a murit la București, în timpul Revoluției din decembrie 1989.

Jurnaliștii lucrează nu doar la mese și în studiouri, ci și pe teren, în locuri cu risc deosebit pentru ei. De multe ori, căutarea adevărului îi costă viața, iar 19 noiembrie este Ziua Internațională de Comemorare a acestor jurnaliști. Ne amintim acum de 3 dintre ei.

În fiecare an zeci de jurnaliști mor în timp ce lucrează. Cine ar fi doi dintre cei mai cunoscuți?

Pentru început să spunem că anul trecut au murit „doar” 45 de ziariști în legătură cu meseria lor. Aceasta este, într-adevăr, o cifră, din fericire, destul de scăzută față de perioada 2012-2015, când 130-140 de jurnaliști mureau pe an din cauza activității lor.

Pentru început, doi jurnaliști din două decenii diferite, anii 2000, respectiv 2010. Unul este Ana Politkovskaya, ea a fost un jurnalist rus care a făcut reportaje în mai multe rânduri din Cecenia, pe atunci se ducea un război extrem de dur în Cecenia. Ea a trimis reportaje foarte detaliate, șefa lui spunea la un moment dat că, datorită Anei Politkovskaya, lumea civilizată a avut informații despre atacurile împotriva civililor din Cecenia.

Recomandări

SUA UCID LIDERUL ISLAMULUI
BUNĂSTAREA ÎN UE
SUA DUBLEAZĂ TRUPELE
TREBURILE CASNICE AJUTĂ COPII
E ROMÂNA AMENINȚATĂ?
CINE FACE GUVERNUL?

Bineînțeles, activitatea ei era foarte incomodă pentru conducerea Rusiei, care insista că nu face atacuri împotriva populației civile, și până la urmă, chiar într-o toamnă ca aceasta de acum, în 2006, pe 7 octombrie, a fost împușcată chiar în scara blocului său. 

Apoi urmează exemplul lui James Foley, de data aceasta din deceniul 2010. James Foley a fost la început un profesor de liceu, după care s-a reprofilat pe presă și a făcut reportaje de la fața locului în Irak, Libya și Siria. În cele din urmă, el a fost răpit de luptătorii ISIS, pe atunci foarte activi și foarte puternici în zonă. Acest lucru s-a întâmplat în Siria, pe 22 noiembrie 2012, și doi ani mai târziu, ISIS a publicat un video în care l-a ucis, l-a decapitat pe James Foley. 

Există o stradă în București care poartă numele unui jurnalist. Cine a fost el?

Este o stradă care poartă numele lui Jean-Louis Calderon. El a fost un reporter francez care a venit în zilele vârfului Revoluției, deci în decembrie 1989, în România pentru a transmite ce se întâmplă aici. 

Era o sarcină destul de dificilă pentru că pe atunci, în perioada regimului Ceaușescu, se putea intra foarte, foarte dificil în România. Ei bine, el a reușit și a fost chiar pe străzile Bucureștiului în zilele de 20-22 decembrie. Din păcate, el s-a plasat în fața împușcăturilor, a focurilor de armă, în spatele unui tank care la un moment dat a început să dea în spate și Jean-Louis Calderon a murit împreună cu alții români în acest accident foarte nefericit. 

Jean-Louis Calderon avea doar 31 de ani în momentul morții sane.

Citește și