• Luni începe săptămâna în care sunt anunțate personalitățile răsplătite cu premiul Nobel 2023.
  • Seria anunțurilor începe, după 12:30 (ora Bucureștiului), cu distincția pentru fiziologie și medicină.
  • Mircea Cărtărescu este în continuare printre favoriții distincției pentru literatură care se anunță joi.

La jumătatea toamnei începe sezonul anunțurilor pentru premiile Nobel. Cele mai așteptate distincții internaționale trezesc dezbateri ca în fiecare an.

Valorii premiului i-a fost adăugat un milion de coroane suedeze pentru 2023, fiecare laureat urmând să primească 11 milioane, un pic peste 950 de mii de euro. Seria anunțurilor începe luni, după 12:30 cu distincția pentru fiziologie și medicină. Premiile sunt decernate din 1901, povestea din jurul vinovăției resimțite de Alfred Nobel după averea adunată prin inventarea dinamitei fiind deja celebră.

Mircea Cărtărescu, în continuare printre favoriți la literatură

Marți este ziua fizicii, miecuri, chimia, joi  afli cine este premiat pentru literatură, toate de la Stockholm iar vineri, de la Oslo este anunțat laureatul premiului pentru pace. Seria se încheie luni, 9 octombrie când afli câștigătorii premiului pentru economie. Ca de obicei, secretul este absolut în ceea ce privește posibilii câștigători.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Specialiștii în fizică se așteaptă ca atenția premiilor să meargă spre domeniul fizicii materiei condensate, care nu a mai primit o distincție din 2016 și 2018. În ce privește România, Mircea Cărtărescu este românul pe care îl regăsești printre favoriți, cu o cotă de 11/1. Pe lista pariurilor, potrivit Literary Hub, alături de scriitorul român sunt Kenianul Ngũgĩ wa Thiong’o 11/1, chinezoaica Can Xue 4/1, norvegianul Jon Fosse 5/1, ori japonezul Haruki Murakami 14/1, americanii Anne Carson 9/1 și Thomas Pynchon 11/1 ca și rusoaica Ludmila Ulitskaja 11/1.

Câștigătorul anului 2023 pentru Nobelul pentru Literatură îl afli joi.

Citește și