• România nu excelează la digitalizarea serviciilor publice.
  • Doar 28% dintre români au competențe digitale de bază, comparativ cu 54% în UE.
  • UE vrea să producă 20% din semiconductori pe plan mondial cel târziu în 2030.

România a rămas în urmă cu digitalizarea administrației. Serviciile publice digitale din România sunt folosite de mai puțin de un sfert dintre cei care au acces la internet, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Țara noastră este îndemnată să folosească banii din PNRR pentru a eficientiza serviciile publice.

România desfășoară mai multe măsuri în domeniul competențelor digitale, dar rămâne cu mult sub nivelul mediei UE în ceea ce privește rezultatele actuale, ceea ce reprezintă un risc pentru realizarea colectivă a țintele UE. Doar 28 % dintre oameni au cel puțin competențe digitale de bază, sub media UE de 54 % și sub ținta UE de 80%. Diferența față de media UE este la fel de mare atunci când vine vorba de femeile cu digital cel puțin de bază competențe (26% față de 52% la nivelul UE). Mai mult decât atât, doar 9% dintre indivizi au digital mai sus de bază competențe comparativ cu media UE de 26%.

Ce spune Comisia Europeană să facem ca să recuperăm ritmul?

În comparație cu obiectivele UE 2030, aceste rezultate sugerează că autoritățile române și toate părțile interesate implicate vor trebui să facă semnificativ eforturile de a reduce aceste decalaje. În plus, o schimbare semnificativă de ritm ar duce la productivitate câștiguri, la o utilizare mai răspândită a tehnologiei în întreaga economie și la o mai mare acceptare a publicului servicii oferite de cetățeni.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
CE FACI IN WEEKEND LA PARIS?
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI

Sunt necesare investiții suplimentare de până la cel puțin 200 miliarde euro pentru a asigura o acoperire completă la nivel de gigabiți în toată Uniunea, precum și o acoperire 5G în toate zonele populate. Statele membre ar trebui să își cartografieze lacunele în materie de conectivitate și să analizeze posibilitățile de finanțare pentru completarea investițiilor private în zone care nu sunt viabile din punct de vedere comercial, inclusiv în zonele rurale și în cele îndepărtate, care beneficiază de cadrul de reglementare al UE favorabil investițiilor.

Obiectivul actual pentru 2030 este ca UE să își dubleze cota din valoarea producției mondiale de semiconductori de ultimă generație, de la 10 % cât este în prezent până la 20 % din cota de piață mondială ca valoare.

Citește și