• Unul dintre laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din acest an a atacat companiile americane de internet pentru ceea ce a numit o „avalanşă de noroi toxic” pe reţelele de socializare.
  • Maria Ressa, cofondatoare a site-ului de ştiri Rappler, a acuzat site-uri precum Facebook că profită de pe urma răspândirii urii.

Unul dintre laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din acest an a atacat companiile americane de internet pentru ceea ce a numit o „avalanşă de noroi toxic” pe reţelele de socializare, scrie BBC.

În timpul discursului de acceptare a premiului, în Norvegia, jurnalista filipineză Maria Ressa a declarat că giganţii din domeniul tehnologiei au „permis ca un virus al minciunii să ne infecteze pe fiecare dintre noi”.

Maria Ressa, cofondatoare a site-ului de ştiri Rappler, a acuzat site-uri precum Facebook că profită de pe urma răspândirii urii.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE
GRECII VOR LUCRA 6/7 ZILE
DE CE NE PLEACĂ TINERII DIN ȚARĂ
CÂT DE PASIONAT EȘTI DE MUNCA TA

Femeia în vârstă de 58 de ani s-a adresat invitaţilor la o ceremonie în capitala Oslo

Ea i-a acuzat apoi pe giganţii americani ai internetului că sunt „părtinitori împotriva faptelor şi a jurnaliştilor” şi că se folosesc de „puterea lor dumnezeiască” pentru a semăna dezbinare.

„Cea mai mare nevoie a noastră astăzi este să transformăm această ură şi violenţă, noroiul toxic care se scurge prin ecosistemul nostru informaţional”, a spus ea.

Compania mamă a Facebook, Meta, a anunţat recent că a introdus noi caracteristici pentru a oferi oamenilor un control mai mare asupra a ceea ce apare în fluxul lor de ştiri. Reţeaua de socializare a fost supusă unei supravegheri intense în ultimii ani pentru modul în care algoritmii săi promovează conţinutul.

Ressa a primit vineri Premiul Nobel pentru Pace la Primăria din Oslo, alături de colegul ei de breaslă, Dmitri Muratov, editor al ziarului rus Novaya Gazeta.

Amândoi au primit premiul ca recunoaştere a luptei lor pentru apărarea libertăţii de exprimare

Muratov, în vârstă de 60 de ani, a îndemnat invitaţii la ceremonie să respecte un minut de reculegere pentru jurnaliştii ucişi în timpul activităţii lor şi a declarat că profesia trece printr-o „perioadă întunecată” în Rusia.

El a declarat că peste 100 de jurnalişti, instituţii media, apărători ai drepturilor omului şi ONG-uri au fost recent catalogaţi drept „agenţi străini” de către Ministerul rus al Justiţiei. „În Rusia, acest lucru înseamnă un singur lucru – duşmani ai poporului”.

Muratov a apărat timp de decenii libertatea de exprimare în Rusia. El a spus că jurnaliştii şi-au pierdut locurile de muncă, au fost forţaţi să părăsească ţara şi au fost „privaţi de posibilitatea de a trăi o viaţă normală”.

Când a fost anunţat câştigător al premiului Nobel în august, Kremlinul l-a felicitat pe Muratov, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov descriindu-l ca fiind „talentat” şi „curajos”.