• Unul dintre laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din acest an a atacat companiile americane de internet pentru ceea ce a numit o „avalanşă de noroi toxic” pe reţelele de socializare.
  • Maria Ressa, cofondatoare a site-ului de ştiri Rappler, a acuzat site-uri precum Facebook că profită de pe urma răspândirii urii.

Unul dintre laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din acest an a atacat companiile americane de internet pentru ceea ce a numit o „avalanşă de noroi toxic” pe reţelele de socializare, scrie BBC.

În timpul discursului de acceptare a premiului, în Norvegia, jurnalista filipineză Maria Ressa a declarat că giganţii din domeniul tehnologiei au „permis ca un virus al minciunii să ne infecteze pe fiecare dintre noi”.

Maria Ressa, cofondatoare a site-ului de ştiri Rappler, a acuzat site-uri precum Facebook că profită de pe urma răspândirii urii.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Femeia în vârstă de 58 de ani s-a adresat invitaţilor la o ceremonie în capitala Oslo

Ea i-a acuzat apoi pe giganţii americani ai internetului că sunt „părtinitori împotriva faptelor şi a jurnaliştilor” şi că se folosesc de „puterea lor dumnezeiască” pentru a semăna dezbinare.

„Cea mai mare nevoie a noastră astăzi este să transformăm această ură şi violenţă, noroiul toxic care se scurge prin ecosistemul nostru informaţional”, a spus ea.

Compania mamă a Facebook, Meta, a anunţat recent că a introdus noi caracteristici pentru a oferi oamenilor un control mai mare asupra a ceea ce apare în fluxul lor de ştiri. Reţeaua de socializare a fost supusă unei supravegheri intense în ultimii ani pentru modul în care algoritmii săi promovează conţinutul.

Ressa a primit vineri Premiul Nobel pentru Pace la Primăria din Oslo, alături de colegul ei de breaslă, Dmitri Muratov, editor al ziarului rus Novaya Gazeta.

Amândoi au primit premiul ca recunoaştere a luptei lor pentru apărarea libertăţii de exprimare

Muratov, în vârstă de 60 de ani, a îndemnat invitaţii la ceremonie să respecte un minut de reculegere pentru jurnaliştii ucişi în timpul activităţii lor şi a declarat că profesia trece printr-o „perioadă întunecată” în Rusia.

El a declarat că peste 100 de jurnalişti, instituţii media, apărători ai drepturilor omului şi ONG-uri au fost recent catalogaţi drept „agenţi străini” de către Ministerul rus al Justiţiei. „În Rusia, acest lucru înseamnă un singur lucru – duşmani ai poporului”.

Muratov a apărat timp de decenii libertatea de exprimare în Rusia. El a spus că jurnaliştii şi-au pierdut locurile de muncă, au fost forţaţi să părăsească ţara şi au fost „privaţi de posibilitatea de a trăi o viaţă normală”.

Când a fost anunţat câştigător al premiului Nobel în august, Kremlinul l-a felicitat pe Muratov, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov descriindu-l ca fiind „talentat” şi „curajos”.