• Ministrul luxemburghez al apărării a declarat că sprijinul acordat Ucrainei trebuie să continue, deoarece este o investiție în securitatea NATO.
  • Ministrul apărării, Yuriko Backes, a declarat că Luxemburgul a investit 16% din bugetul său pentru 2022-2023 în sprijinul Ucrainei.
  • NATO ar trebui să „intensifice producția de război” într-o lume mai periculoasă, spune șeful alianței.

UPDATE ORA 23.30 – Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei

Biroul britanic de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru moartea lui Alexei Navalnîi.

Mișcarea a fost menită să „arate clar că tragem autoritățile ruse pe deplin la răspundere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Oficiului pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare.

„Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de natura brutală a sistemului rus. Moartea lui trebuie investigată complet și transparent”. FCDO i-a adus un omagiu domnului Navalnîi pentru că și-a dedicat viața „demascării corupției din sistemul rus, luptei pentru o politică liberă și deschisă și tragerii la răspundere a Kremlinului”.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
CÂT NE COSTĂ SĂ NE APĂRĂM
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE

„Autoritățile ruse l-au văzut pe Navalnîi ca pe o amenințare. Mulți cetățeni ruși au simțit că le dă voce”. Purtătorul de cuvânt a continuat: „Chiar și din celula sa din închisoare, el a continuat să susțină drepturile poporului rus. Dedicarea sa față de drepturile omului și demascarea corupției a fost o inspirație pentru milioane de oameni. Idealurile pentru care a luptat și a murit vor trăi pentru totdeauna”.

UPDATE ORA 22:00 – Franța promite Ucrainei un ajutor militar de până la 3 miliarde de euro

Franța și Ucraina au semnat un acord de securitate care include angajamente de la Paris să livreze mai multe arme, să antreneze soldați și să trimită până la 3 miliarde de euro în ajutor militar Kievului în acest an.

Franța, alături de alți parteneri, va ajuta și Ucraina să-și facă capacitățile de apărare „din ce în ce mai interoperabile cu NATO”, potrivit biroului președintelui francez.

„Aceasta include dezvoltarea unui sector modern de apărare în Ucraina și o cale către un viitor în NATO”. VolodImIr Zelenski a spus că înțelegerea este ambițioasă și foarte substanțială.

UPDATE ORA 21.00 – Rapoarte: Poliția rusă arestează îndoliați și jurnaliști la adunările Navalnîi

Poliția rusă a arestat persoane îndoliate și jurnaliști la adunările spontane pentru Alexei Navalnîi, potrivit rapoartelor.

Oamenii au fost filmați fiind prinși de ofițeri și puși în spatele dubelor din Sankt Petersburg de către RusNews, inclusiv reportera lor, Elina Kozich.

Novaya Gazeta a declarat că fotograful lor, Alexei Dushutin, a fost reținut în oraș, la Memorialul Victimelor represiunii politice. Mai devreme în această seară, fotografi Associated Press au publicat imagini cu oameni care depun flori pe site.

UPDATE ORA 20:00 – Omagii organizate la Moscova și în toată Europa

Au fost depuse omagii pentru Alexei Navalnîi în toată Europa, inclusiv în Rusia. Oamenii au depus flori la Zidul Durerii, la Moscova, un memorial pentru victimele represiunii politice sub Iosif Stalin.

UPDATE ORA 19:00 – „Istoria urmărește”, spune Biden

Joe Biden a început să abordeze rapoartele rusești despre moartea lui Alexei Navalnîi.

„Nu sunt surprins, sau revoltat, de știre”, spune Biden. Navalnîi a rezistat „cu curaj” la corupția și violența din administrația Putin, spune Biden. „Nu am niciun motiv să nu cred rapoartele despre moartea sa. A fost un mesager al adevărului și din închisoare”.

Biden a transmis condoleanțe familiei lui Navalnîi.

Mai mult, Biden a vorbit despre ultimele comentarii ale lui Trump privind un atac rusesc asupra statelor membre ale NATO, spunând că, „sub conducerea sa, SUA vor apăra fiecare centimetru al NATO”.

UPDATE ORA 18:41 – Soția lui Navalny va „prelua probabil mantaua” disidenței ruse

Soția lui Alexei Navalnîi va „prelua probabil mantaua” de la soțul ei, a declarat un analist de afaceri globale pentru Sky News.

Michael Bociurkiw, coleg senior la Consiliul Atlantic, a declarat că puterea de care Yulia Navalnaya a dat dovadă la câteva ore după moartea raportată a soțului ei a fost „cu adevărat impresionantă”.

„Aceasta este aproape o tradiție care se întoarce în epoca sovietică, când dizidenții au putrezit în gulag – în aceeași regiune în care era Navalnîi – că soțiile lor ar veni în Occident și ar prelua mantaua”, a spus Bociurkiw.

UPDATE ORA 18:30 – Navalnîi a fost „foarte probabil ucis”

Alexei Navalnîi a fost, „foarte probabil”, ucis în închisoare, spun aliații săi. Kira Yarmysh, care a fost secretarul lui Navalnîi, a adăugat că avocatul său va ajunge sâmbătă la așezarea Kharp, unde se află închisoarea sa.

Ivan Zhdanov, între timp, a spus că nu a fost „o moarte obișnuită” – ci o „crimă politică deliberată”, deși nu a citat dovezi. Kremlinul neagă orice implicare în moarte, dar istoria recentă sugerează că regimul lui Vladimir Putin are formă pentru a reduce la tăcere oponenții prin orice mijloace necesare. Autoritățile ruse spun că o anchetă inițială a fost lansată, în ciuda faptului că ONU solicită o anchetă independentă.

UPDATE ORA 17:50 – UE cere Rusiei eliberarea tuturor prizonierilor politici

UE a cerut Rusiei să elibereze imediat toți prizonierii politici. Vladimir Putin „l-a ucis în liniște” pe Navalnîi, au declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepreședintele Josep Borrell, într-o declarație comună. „Nu vom preveni eforturile pentru a cere socoteală conducerii politice și autorităților ruse”.

UPDATE ORA 17:00 – „Nu vă alăturați protestelor din centrul Moscovei”, avertizează Procuratura

Procuratura a avertizat cetățenii să nu participe la acțiunile din centrul Moscovei, pe măsură ce apelurile cresc online pentru a ieși în stradă. Departamentul a spus că „evenimentul de masă specificat” nu a fost coordonat cu autoritățile și orice participare ar putea duce la arestare.

„În legătură cu răspândirea pe internet, inclusiv pe rețelele de socializare, a solicitărilor de participare a unui număr nedeterminat de persoane la o acțiune în masă în centrul Moscovei, Parchetul Moscovei consideră că este necesar să avertizeze cu privire la inadmisibilitatea încălcării legii”, a spus Biroul într-un comunicat. Participarea la „acțiuni în masă neautorizate” sau chiar apelarea la oricare, reprezintă o „infracțiune administrativă”, care poate „aduca la pedepse până la arestare administrativă inclusiv”. Potrivit videoclipurilor și fotografiilor de pe rețelele de socializare, oamenii din alte orașe rusești îi aduc omagiu lui Navalnîi după ce s-a răspândit vestea morții sale. Unele postări sugerează că mulțimile s-au adunat pentru a protesta în Tbilisi, capitala Georgiei, care are o relație conflictuală cu Rusia și găzduiește un sentiment larg răspândit anti-Putin.

UPDATE ORA 16:00 – Rusia cere SUA să „demonstreze reținere” înainte de a acuza Kremlinul

Ministerul de Externe al Rusiei a spus că SUA ar trebui să dea dovadă de reținere și să aștepte rezultatele unui examen medico-legal înainte de a acuza Kremlinul de moartea lui Alexei Navalnîi, a informat presa de stat rusă TASS.

Comisia de investigație a Rusiei a declarat că a deschis un dosar pentru a stabili circumstanțele morții. Vicepreședintele SUA Kamala Harris a declarat că incidentul, dacă va fi confirmat, ar fi un alt semn al brutalității lui Vladimir Putin. Exprimându-și scepticismul față de explicația oficială a Rusiei, ea a spus: „Să fim clari, Rusia este responsabilă”.

UPDATE ORA 15:00 – Postările finale ale lui Navalnîi pe rețelele de socializare vorbeau despre „celula de pedeapsă”, dar și omagii aduse soției

În ultimele sale postări pe rețelele de socializare, Alexei Navalnîi i-a trimis soției sale un mesaj de Ziua Îndrăgostiților și a susținut că i s-au dat „15 zile într-o celulă de pedeapsă”. El a spus că este a patra celulă de pedeapsă în mai puțin de două luni. Într-un omagiu adus soției sale, el a scris „totul este ca într-un cântec cu tine”. „Între noi sunt orașe, luminile de decolare ale aerodromurilor, furtunile albastre de zăpadă și mii de kilometri”, a adăugat el. „Dar simt că ești aproape în fiecare secundă și te iubesc din ce în ce mai mult”.

UPDATE ORA 14:00 – Șeful NATO, „deranjat” de informațiile despre moartea lui Navalny

Jens Stoltenberg a spus că Rusia are întrebări serioase la care să răspundă cu privire la moartea lui Alexei Navalnîi. Vorbind de la Conferința de Securitate de la München, secretarul general a spus că „nu va specula astăzi”, dar i-a cerut Rusiei să investigheze.

„Trebuie să stabilim toate faptele, iar Rusia trebuie să răspundă la toate întrebările serioase despre circumstanțele morții sale”, a spus Stoltenberg. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că UE consideră Rusia „singura responsabilă” pentru moartea lui Alexei Navalny.

Politicianul rus „a făcut sacrificiul suprem”, a scris Charles Michel pe X.

„UE consideră că regimul rus este singurul responsabil pentru această moarte tragică. Transmit cele mai profunde condoleanțe familiei sale. Și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume în cele mai întunecate condiții. „Luptătorii mor. Dar lupta pentru #libertate nu se termină niciodată”.

UPDATE ORA 13:28 – Oponentul lui Putin, Alexei Navalnîi, a murit

Politicianul rus Alexei Navalny a murit, informează agenția de presă de stat Tass, citând serviciul închisorii din regiunea Yamalo-Nenets, unde își ispășea pedeapsa.

Navalny a fost unul dintre cei mai vocali critici ai președintelui rus Vladimir Putin și ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare. Secretarul de presă al lui Navalny, Kira Yarmysh, a declarat într-o postare tradusă pe X că încă nu a primit confirmarea morții lui.

„Serviciul Federal al Penitenciarelor din districtul Yamalo-Nenets difuzează știri despre moartea lui Alexei Navalny în IK-3. Nu avem încă nicio confirmare în acest sens”, a spus ea. „Avocatul lui Alexey zboară acum la Kharp. De îndată ce avem informații, le vom raporta.”

UPDATE ORA 12:50 – Viceprim-ministrul ucrainean spune că linia frontului „nu s-a mișcat semnificativ” în nicio direcție

Vicepremierul ucrainean Olga Stefanishyna a declarat că războiul a ajuns într-un punct de impas în prima linie. „Situația de pe câmpul de luptă este grea și, practic, suntem încă în aceeași fază grea de război ca și în ultimul an, linia frontului nu s-a mișcat semnificativ în nicio parte, ceea ce înseamnă că a menține frontul este lupta în sine”, a declarat Stefanishyna

Ea a spus că Kievul s-a concentrat pe dezvoltarea capacităților sale tehnologice și pe asigurarea Mării Negre, unde armata a efectuat câteva „operațiuni strălucitoare” în ultimele luni. „Cea mai complicată parte este că încă ne confruntăm cu o masă de atacuri cu rachete pe întreg teritoriul Ucrainei, iar până acum ucrainenii se simt în siguranță în majoritatea zonelor Ucrainei pentru că știu că cerul este securizat”, a adăugat Stefanishyna.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa sâmbătă la Conferința de securitate de la München, în vreme ce Kievul caută să asigure asistență militară suplimentară în fața întârzierilor persistente de la Washington.

UPDATE ORA 10:00 – Zelenski se îndreaptă spre Berlin și Paris în speranța de a semna acorduri bilaterale de securitate

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urmează să viziteze vineri Germania și Franța, în încercarea de a asigura asistență militară crucială și angajamente bilaterale de securitate.

Berlinul și Parisul ar putea deveni al doilea și al treilea aliat ucrainean care semnează angajamente bilaterale de securitate cu Kiev, după ce Marea Britanie a semnat în ianuarie un acord de cooperare care a promis că va oferi „asistență cuprinzătoare Ucrainei pentru protecția și restabilirea integrității sale teritoriale.”

Cu ajutorul militar al SUA blocat de luni de zile de republicani în Congres, Ucraina se luptă cu o lipsă de stocuri de muniție, în special în punctele importante de luptă, cum ar fi orașul din estul Avdiivka.

„Depunem toate eforturile pentru a ne asigura că aceste acorduri sunt puternice pentru Ucraina și sunt încrezător că vor fi”, a spus Zelenski într-o postare pe X.

UPDATE ORA 10:00 – Ucraina retrage unele trupe de la Avdiivka, trimite în schimb o unitate de elită

Trupele ucrainene se retrag din unele zone ale orașului din estul Avdiivka pentru a căuta poziții mai bune după luni de lupte intense.

Purtătorul de cuvânt al armatei, Dmytro Lykhoviy, a declarat în declarații televizate că una dintre cele mai renumite unități de luptă din Ucraina, Brigada a treia de asalt, a fost transportată la Avdiivka ca întărire.

Orașul se află la nord de centrul regional Donețk, iar capturarea acestuia este esențială pentru obiectivul Rusiei de a asigura controlul total asupra provinciilor Donețk și Luhansk, care alcătuiesc regiunea industrială Donbas din estul Ucrainei.

Moscova a alocat resurse substanțiale pe câmpul de luptă încercării și capturarii orașului, iar liniile de aprovizionare în scădere ale Ucrainei au lăsat forțele sale vulnerabile.

Într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram de joi, Brigada a treia de asalt a confirmat că a fost „redistribuită de urgență pentru a întări trupele ucrainene în zona Avdiivka”.

UPDATE 5.00- SUA avertizează că Avdiivka ar putea dispărea

Statele Unite au avertizat că Rusia ar putea cuceri orașul Avdiivka din estul Ucrainei – scena unora dintre cele mai aprige lupte din ultimele luni.

„Avdiivka riscă să cadă sub controlul Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, citând lipsa de muniție a Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a promis că va face totul pentru a „salva cât mai multe vieți ucrainene”.

Trupele rusești au făcut progrese în Avdiivka, amenințând să o încercuiască.

Orașul – care a fost distrus aproape în totalitate – este văzut ca o poartă de acces către orașul vecin Donețk, capitala regională ucraineană cucerită de luptătorii susținuți de Rusia în 2014 și anexată ulterior în mod ilegitim de Moscova.

UPDATE 3.00-Franța și Ucraina vor semna un acord bilateral care promite „sprijin pe termen lung

Președintele francez Emmanuel Macron va semna un acord bilateral de securitate cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, pentru a oferi „sprijin pe termen lung” acestei țări devastate de război.

Acordul francez va implica sprijin financiar și economic și are ca scop „să ofere sprijin pe termen lung” Ucrainei, precum și să trimită un „mesaj de determinare”, potrivit unui oficial.

Acesta a declarat că face parte dintr-o „abordare colectivă” din partea G7 – un grup al celor mai avansate economii din lume.

În iulie, grupul a promis că va furniza arme și echipamente militare, precum și mai multă pregătire militară pentru armata ucraineană.

UPDATE 2.00

Casa Albă a confirmat în mod oficial că o „amenințare gravă la adresa securității naționale” dezvăluită recent este într-adevăr legată de o nouă capacitate antisatelit pe care Rusia o dezvoltă.

„Pot să confirm că are legătură cu o capacitate antisatelit pe care Rusia o dezvoltă. Vreau să fiu clar în legătură cu câteva lucruri de la bun început. În primul rând, aceasta nu este o capacitate activă care a fost desfășurată. Și, deși urmărirea de către Rusia a acestei capacități specifice este îngrijorătoare, nu există nicio amenințare imediată la adresa siguranței nimănui”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică în cadrul Consiliului Național de Securitate, într-o conferință de presă susținută astăzi. „Nu vorbim despre o armă care poate fi folosită pentru a ataca ființe umane sau pentru a provoca distrugeri fizice aici, pe Pământ. Acestea fiind spuse, am monitorizat îndeaproape această activitate rusă și vom continua să o luăm foarte în serios.”

UPDATE 1.00-Alarmă privind o nouă amenințare rusească în spațiu: Rapoarte

Președintele Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților din SUA a făcut un apel public la administrația președintelui Joe Biden să declasifice informații legate de o „amenințare nespecificată la adresa securității naționale”, descrisă ca fiind „gravă” și „destabilizatoare”. Mai multe rapoarte spun acum că problema are legătură cu informații brute despre o capacitate rusească legată de spațiu de un anumit fel.

Reprezentantul Mike Turner, un republican din Ohio care prezidează în prezent Comisia de informații a Camerei Reprezentanților, a declanșat o adevărată furtună în legătură cu această problemă printr-o declarație scurtă.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministrul luxemburghez al apărării a declarat că sprijinul acordat Ucrainei trebuie să continue, deoarece este o investiție în securitatea NATO.

Ministrul apărării, Yuriko Backes, a declarat că Luxemburgul a investit 16% din bugetul său pentru 2022-2023 în sprijinul Ucrainei și că va continua să fie „ambițios” în privința cheltuielilor, scrie The Independent.

„Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina, să susținem capacitatea sa de apărare. O facem împreună. Ca Luxemburg, am investit 16% din bugetul nostru de apărare 2022-2023 în sprijinul Ucrainei și vom continua, de asemenea, să fim ambițioși în materie de apărare.

„Este foarte important să ajutăm Ucraina, să continuăm acest ajutor, pentru că este o investiție în securitatea noastră, care rămâne vitală, pentru că pericolul este real”, a declarat doamna Backes.

Citește și